Coreenii vor aduce și prezenta în România mașina de luptă Redback, considerată „cel mai sofisticat vehicul de luptă de infanterie (IFV) din lume”.
Un obiectiv important va fi stabilirea de parteneriate cu industria românească.
Vehiculul de luptă pentru infanterie Redback va fi expus în România, oferind oportunități emergente de colaborare cu industria locală. Potrivit unui comunicat emis către DefenseRomania, Hanwha Aerospace, liderul sud-coreean în domeniul aerospațial și al apărării, va participa pentru prima dată la expoziția și conferința Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2024, care se va desfășura la Complexul ROMAERO din București, între 22 și 24 mai.
Aceasta va fi prima participare a Hanwha Aerospace la prestigiosul târg de apărare din regiunea Mării Negre, unde compania va prezenta inițiativele ambițioase de a construi și extinde parteneriatele cu România și cu țările vecine, conform partenerilor coreeni. În cadrul expoziției, Hanwha Aerospace va expune o gamă de capacități avansate, punând un accent deosebit pe vehiculele de luptă și armele ghidate cu precizie.
Vehiculul de luptă al infanteriei Redback (IFV) va fi punctul central al expoziției, datorită tehnologiilor inovatoare pe care le încorporează, ce răspund cerințelor planurilor de modernizare militară ale României. Billy Boohwan Lee, șeful Hanwha Aerospace Europe, a declarat că Redback este cel mai sofisticat IFV din lume, oferind o protecție blindată superioară, mobilitate și letalitate de clasă mondială. Mai mult, se preconizează că soluția Redback IFV va contribui semnificativ la dezvoltarea capacităților de producție din România prin parteneriate industriale active.
Redback, bazat pe K21 IFV al armatei sud-coreene, a fost dezvoltat cu tehnologii de ultimă generație, incluzând unități de suspensie In-arm, șenile din cauciuc compozit, un sistem de protecție activă hard-kill și un afișaj montat pe cască pentru cunoașterea situației. În 2023, Redback a fost selectat de Australia pentru programul LAND 400 Phase 3, care prevede livrarea a 129 de IFV-uri, cu o implicare extinsă a lanțurilor de aprovizionare australiene. De asemenea, Redback este considerat un reper pentru dezvoltarea următoarei generații de IFV-uri ale armatei sud-coreene.
Hanwha Aerospace va expune și obuzierul autopropulsat K9 Thunder, cunoscut pentru capacitățile sale dovedite la nivel mondial. Obuzierul cu șenile, calibru 155 mm/52, a fost adoptat până în prezent de nouă țări, inclusiv de cinci state membre NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda și Turcia. România ar urma să devină al șaselea stat NATO care operează K9.
Pentru programul K9 din România, Hanwha Aerospace a lansat „Team Tunet”, implicând lanțurile de aprovizionare românești și reprezentând angajamentul ferm al companiei de a maximiza beneficiile economice pentru industria românească prin parteneriate industriale. Jae Il Son, CEO și președinte al Hanwha Aerospace, a declarat că, în calitate de partener de încredere pentru România, compania este pe deplin angajată să livreze produse și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a sprijini planurile de modernizare militară ale României. Hanwha Aerospace este dedicată dezvoltării industriei și economiei românești prin producție locală, ocuparea forței de muncă, transfer de tehnologie, cercetare și dezvoltare comună, precum și marketing pentru export.
Alte produse prezentate la BSDA includ vehiculul de reaprovizionare cu muniție K10, sistemul de lansatoare multiple de rachete Chunmoo și racheta tactică ghidată Chungum (TAipers), atât pentru vehicule cu pilot, cât și fără pilot. România se află în faza finală a licitației pentru achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder sau Tunetul, cum sunt promovate pe piața românească de Hanwha. Programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm, muniție și sprijin logistic).
În ceea ce privește Redback, programul mașinii de luptă nu a fost încă lansat. Ministerul Apărării Naționale al României (MApN) ar trebui să demareze anul acesta programul Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI). Valoarea totală a acestui program de înzestrare este estimată la 2.99 miliarde de euro și presupune dotarea Forțelor Terestre cu 298 de vehicule de luptă pentru infanterie.
Această expoziție și parteneriatele emergente între Hanwha Aerospace și industria românească marchează un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale și în promovarea cooperării economice și militare între România și Coreea de Sud. Angajamentele pentru transferul de tehnologie și producția locală subliniază dorința de a crea beneficii economice reciproce și de a sprijini modernizarea și dezvoltarea capacităților defensive ale României.