BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Criza de apă: creată sau naturală?

Criza de apă: creată sau naturală?

Unde în Europa este cel mai expus riscul de lipsă de apă și ce se poate face în acest sens?

Cererea de apă nu a fost niciodată mai mare, iar consumul casnic de apă crește cel mai rapid – mai ales în țările dezvoltate.

Cel mai recent, părți din sudul Franței au interzis vânzarea de piscine în încercarea de a salva resurse prețioase.  În uz casnic, agricultură și industrie, extragem de opt ori mai multă apă decât făceam acum un secol, potrivit Societății Nationale Geographic.

Pentru a ajuta la înțelegerea ofertei și cererii globale de apă, organizația nonprofit a făcut echipă cu Universitatea Utrecht din Țările de Jos pentru a dezvolta Harta apei mondiale.

Instrumentul interactiv indică „lacunele de apă” - acolo unde cererea de apă depășește resursele regenerabile de apă. De asemenea, dezvăluie cei mai mari factori ai cererii în diferite domenii.

De asemenea, puteți căuta pe hartă locul unde locuiți pentru a vedea cât de aproape rezervele dvs. locale de apă satisfac cererea.

Unde în Europa sunt cele mai mari goluri de apă?

În Europa, Italia a avut cel mai mare decalaj de apă în 2019 - ultimul an pentru care sunt disponibile date. De-a lungul coastei de est, decalajul era de 1,5 kilometri cubi de apă. Irigațiile și industria s-au confruntat cu cele mai mari decalaje, deși decalajul pentru utilizarea apei menajere a fost, de asemenea, mare.

După ce a fost lovită de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani în 2022, Italia se confruntă cu încă un an de ploi și ninsori foarte scăzute. Lacurile și râurile țării se usucă, stârnind teamă în rândul fermierilor.

Bulgaria a avut al doilea cel mai mare decalaj de apă, cu 1,2 kilometri cubi, determinat de cererea industrială. Aici, deficitul de apă este parțial rezultatul unor proiecte de baraje nefinalizate și al scurgerii de lungă durată a apei potabile pentru nevoile industriale, care adesea duc la raționalizarea sezonieră pentru cetățeni.

Malta, sudul și estul Spaniei, sudul Portugaliei și vestul Franței s-au confruntat, de asemenea, cu goluri de apă mai mari decât în alte părți ale Europei.

Schimbările climatice și creșterea nivelului mării sunt cele mai mari amenințări pentru Malta, amenințând să epuizeze 16% din apele subterane în următorii 80 de ani.

Între timp, Spania se află într-o secetă pe termen lung care distruge recoltele de la sfârșitul anului 2022. Țara tocmai s-a confruntat cu cel mai cald și mai uscat aprilie de când au început recordurile în 1961.

Președintele francez Emmanuel Macron a dezvăluit recent un plan de criză a apei, după ce țara sa s-a confruntat cu o perioadă record fără ploi, în timp ce proteste violente au izbucnit asupra resurselor de apă

copyright © 2024 mesagerul.ro