Mesagerul.ro

Cu mașina la maraton.

Cu mașina la maraton.

O alergătoare de ultramaraton a fost interzisă timp de 12 luni după ce a folosit o mașină în timpul unei curse.

Joasia Zakrzewski, în vârstă de 47 de ani, și-a asigurat un loc al treilea în cursa de 50 de mile 2023 GB Ultras Manchester-Liverpool, în Marea Britanie, în aprilie.

Cu toate acestea, informațiile despre curse au arătat mai târziu că ea a călătorit cu mașina aproximativ 4 kilometri înainte de a continua cursa pe jos, potrivit BBC News.

Institutul de știri a raportat în aprilie că suspiciunile au apărut pentru prima dată după ce datele au arătat că Zakrzewski a acoperit o perioadă de 1,6 kilometri a cursei în doar un minut și 40 de secunde.

Potrivit Guinness World Records, cel mai rapid timp pentru a alerga acea distanță este puțin peste trei minute și 43 de secunde.

Zakrzewski și-a strâns trofeul, dar a fost ulterior descalificată, comportamentul ei fiind îndrumat către UK Athletics, care a lansat o investigație în cadrul unui comitet disciplinar independent.

S-a luat o decizie pe 9 octombrie, dar decizia a fost făcută publică abia săptămâna aceasta.

Panelul a subliniat faptul că Zakrzewski a susținut că le-a spus comisarilor că a fost în mașina unui prieten pentru o parte din cursă.

De asemenea, ea le-a spus că a spus că a fost rănită și că concura într-un „mod non-competitiv”, ceea ce era în contradicție cu amintirea comisarilor, conform deciziei comisiei.

De asemenea, a mai spus că ea nu a căutat să returneze trofeul în săptămâna următoare cursei.

„Chiar dacă suferea de ceață pe creier în ziua cursei, a avut la dispoziție o săptămână după cursă pentru a-și realiza acțiunile și a returna trofeul, ceea ce nu a făcut”, a spus comisia.

Panelul a adăugat că Zakrzewski a avut „oportunități ample de a remedia situația”, ceea ce nu a reușit să facă. De asemenea, a menționat că ea a postat despre cursă pe rețelele de socializare și „nu a dezvăluit că a terminat cursa pe o bază necompetitivă”. Deși comisia ar recomanda în mod normal o suspendare de până la doi ani, a spus că a acceptat o reducere la 12 luni din cauza factorilor de atenuare.

Zakrzewski a cooperat cu ancheta, a avut anterior un „registru clar și impecabil” și a fost deja supus „procesului de către rețelele sociale”.

Interdicția o împiedică pe Zakrzewski să concureze la orice eveniment organizat sau desfășurat în conformitate cu Regulile de atletism pentru competiție din Regatul Unit sau să reprezinte Marea Britanie sau oricare dintre constituenții săi în evenimentele organizate în Regatul Unit sau în străinătate.

Zakrzewski a stabilit o serie de recorduri de alergare în cariera ei, inclusiv recordul britanic de 200 km și recordul scoțian de 24 de ore.

copyright © 2023 mesagerul.ro