BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

De ce Scott Ritter face propagandă pro-Putin în Rusia?

De ce Scott Ritter face propagandă pro-Putin în Rusia?

Fostul inspector de arme al ONU, Scott Ritter, vizitează orașele rusești și susține că Ucraina va pierde războiul. De ce insistă el și alți americani să apere retorica lui Putin?
Organismelor de propagandă rusești le-a plăcut să citeze americani despre care cred că argumentează în favoarea Moscovei încă de la invazia Ucrainei din 2014 și cu atât mai mult de la atacul la scară largă lansat în februarie anul trecut.

În timp ce conceptul ca intelectualii occidentali să se închine în fața conducerii sovietice – și să-și minimizeze crimele – a fost relativ comun în timpul Războiului Rece, acesta a câștigat un nou impuls de când președintele rus Vladimir Putin și-a clarificat planurile fie de a se rupe, fie de a ocupa întreaga Ucraine.

Scott Ritter, fost inspector de arme al ONU în anii 1990 și analist al Marinei în timpul invaziei sovietice a Afganistanului cu un deceniu înainte, se numără printre cohorta de americani curtați de surse de propagandă ruse.

Recent, el a lansat un tur al noii sale cărți, „Dezarmarea în timpul Perestroikei”, în Rusia și a prezentat-o în orașe precum Kazan, Irkutsk și Ekaterinburg. Cartea, susține el, își propune să avertizeze publicul american cu privire la faptul să nu caute escalade cu Rusia care ar putea duce la un atac nuclear și insistă că publicul occidental a uitat cât de dificil a fost să ajungă la aceste acorduri în primul rând.

„A alerga în îmbrățișarea rece și restrânsă a Rusiei”
Pentru cei care au cunoștințe despre principalele puncte de discuție politice care circulă în mass-media rusă – dintre care unele s-ar putea baza pe temeri reale, cum ar fi cea a unei escalade la nivel nuclear – Ritter cântă un cântec cărora rușilor le place să îl audă.
„Oamenii ca el se îndreaptă către Rusia și spre îmbrățișarea rece, dar foarte restrictivă a guvernului rus, pentru că sunt oportuniști”, spune Natalia Antonova, reporter și redactor de multă vreme din Moscova, precum și cercetător OSINT cu o mare familiaritate cu tehnici rusești de dezinformare.

„Ei văd o oportunitate financiară și de carieră lucrând pentru și cu rușii. Prin asta mă refer la rușii răi, aceiași birocrați care permit astăzi fasciștii ruși și permit această încercare de genocid în Ucraina.”

Antonova este ucraineană-americană, iar pentru cineva care se află pe ambele lumi, Ritter este un exemplu de american obișnuit – deseori un bărbat – care s-a discreditat în SUA și acum vrea să fie perceput ca o sursă de „analiza sinceră” în Rusia. ca mijloc de a atinge gloria reînnoită sau sporită.

„Bărbații disperați ca el au venit frecvent în Rusia pentru a avea un nou început. Este adevărat că rușii vor trece cu vederea orice, atâta timp cât le ești de folos. Nu le pasă”, a explicat ea.
Ritter este un infractor sexual condamnat, fiind prins expunându-se la minori online de mai multe ori. A făcut un an și jumătate de închisoare. În ciuda acestui fapt, el susține că a fost vizat de administrația SUA pentru opoziția sa față de războiul din Irak.

„Dacă urmăriți știrile locale din Rusia în timp ce relatează despre marele tur al lui Ritter în Rusia, în posturi locale precum știrile Kazan sau Izhevsk, niciunul dintre ei nu menționează dosarul său de arestare și condamnare”, a spus Antonova.

„Ei nici măcar nu spun: „Oh, acest om a fost întemnițat pe nedrept, a fost o conspirație împotriva lui”. Pur și simplu nu o menționează deloc.”

Nu toți cei care spun adevărul sunt bineveniți în Rusia de astăzi. Săptămâna trecută, 500 de americani, inclusiv figuri precum fostul președinte Barack Obama și prezentatorii de televiziune Stephen Colbert și Jimmy Kimmel, au fost plasați pe cea mai mare listă de persoane sancționate de până acum a Moscovei.

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost arestat la Ekaterinburg în martie, iar oficialii ruși continuă să interzică ambasadei SUA accesul la cetățeanul lor.

Ritter, spre deosebire de cei de pe lista de sancțiuni, „are șansa de a se reinventa și de a se simți bine cu sine din nou, iar rușii îl vor lăsa să facă asta”, a spus Antonova.

copyright © 2024 mesagerul.ro