Mesagerul.ro

Declarație comună privind integrarea euro-atlantică a Ucrainei.

Declarație comună privind integrarea euro-atlantică a Ucrainei.

Președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky, au transmis joi o declarație comună privind integrarea euro-atlantică a Ucrainei.

„Președintele României și Președintele Ucrainei salută progresele semnificative ale Ucrainei în avansarea pe calea integrării euro-atlantice; își confirmă angajamentul de a consolida eforturile comune pentru a sprijini integrarea Ucrainei în Alianță și pentru a implementa standardele NATO; de asemenea, își exprimă disponibilitatea de a organiza consultări bilaterale privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina înainte de a obține statutul de membru NATO, în baza Pactului de Securitate de la Kiev din 13 septembrie 2022”, se arată în comunicatul semnat de cei doi șefi de stat.
Potrivit aceluiași document, România va continua să promoveze sprijinul politic și practic al Alianței pentru Ucraina pentru a asigura capacitatea Ucrainei de a-și apăra efectiv suveranitatea și integritatea teritorială, iar Ucraina va continua să-și aprofundeze interoperabilitatea cu NATO și să își modernizeze securitatea și forţelor militare.
„Ucraina apreciază în mod deosebit sprijinul politic și practic oferit de România și poporul român în aceste momente critice (…) primirea refugiaților, tranzitul pe teritoriul național al asistenței internaționale, facilitarea exporturilor de cereale, sprijinirea eforturilor de apărare națională ale Ucrainei și creșterea reziliență, inclusiv creșterea capacităților de apărare; Ucraina salută eforturile și inițiativele propuse de România în ceea ce privește reconstrucția post-conflict”, se arată în comunicatul comun.
Potrivit aceleiași surse, România va sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar, va continua să ofere sprijin multidimensional pentru Ucraina și să solicite întărirea sprijinului și asistenței internaționale pentru Ucraina. România va sprijini Ucraina în reconstrucția și redresarea post-conflict pentru a asigura un stat stabil, sigur și rezistent.

copyright © 2024 mesagerul.ro