Mesagerul.ro

Producții românești la Festivalul de film de la Berlin.

Producții românești la Festivalul de film de la Berlin.

“Săptămâna Mare”, cel de-al treilea lungmetraj regizat de Andrei Cohn, va avea premiera internațională la Berlinale, în cadrul secțiunii Forum. 

Festivalul se desfășoară între datele 15-25 februarie, iar prima proiecție a filmului românesc va avea loc pe 17 februarie, la Delphi Filmpalast. 

Andrei Cohn este la al treilea lungmetraj, după Acasă la Tata (2015) și Arest (2019).

Acțiunea filmului se petrece în săptămâna Mare, undeva pe la 1900, în România. Relația tensionată dintre cârciumarul evreu Leiba și Gheorghe, servitorul său, ajunge la un punct culminant care aduce despărțirea lor. Mândru și violent, Gheorghe îi promite lui Leiba răzbunare în noaptea de Paști. Amenințarea lui Gheorghe, în mediul antisemit al satului românesc de la începutul secolului al XX-lea, îl tulbură pe Leiba. Derapajul lui psihologic îl transformă din victimă în agresor.

Filmul este o adaptare liberă a nuvelei “O Făclie de Paște” de Ion Luca Caragiale.

Din distribuție fac parte actorii Doru Nicolae Bem, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiricheș, Ana Ciontea, Dinu Gheorghe Mario, Iulian Postelnicu, Cristina Flutur, Dragoș Olaru.

La ediția de anul acesta a festivalului, în cadrul programului Berlinale Talents, mai este o prezență din România: directoarea de imagine Ana Drăghici, cunoscută pentru imaginea unor filme precum Oameni de Treabă (2022), Otto Barbarul (2020) sau Două Lozuri (2016.)

Sursa: culturaladuba.ro

copyright © 2024 mesagerul.ro