BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Energia eoliană și solară din UE au depășit pentru prima dată combustibilii fosili.

Energia eoliană și solară din UE au depășit pentru prima dată combustibilii fosili.

Energia eoliană și solară din UE au depășit pentru prima dată combustibilii fosili luna trecută.
Eoliul și solarul au produs mai multă energie în UE în cursul lunii mai decât toți combustibilii fosili la un loc, potrivit grupului de reflecție energetică Ember.

Aceasta este prima lună completă înregistrată în care aceste surse regenerabile au produs mai multă energie - cu aproape o treime din energia electrică a blocului provenind din energie eoliană și solară. Combustibilii fosili au generat un minim record de 27%.

„Tranziția la energie electrică a Europei a lovit hyperdrive”, spune Sarah Brown, liderul Ember pentru Europa.

„Puterea curată păstrează un record după record.”

Ce a determinat creșterea energiei din surse regenerabile în UE?

Datele lui Ember spun că creșterea energiei solare, performanța puternică a vântului și cererea scăzută de electricitate au stat în spatele recordului.

Numai energia solară a generat 14% din energia electrică a UE în luna mai: un maxim istoric.

Chiar și fără soarele de vară, a depășit pentru prima dată energia pe bază de cărbune, care a produs doar o zecime din total luna trecută.

Producția de energie electrică din energia eoliană a crescut și ea față de luna mai a anului trecut. Dar nu a atins un record stabilit în ianuarie anul acesta, unde a contribuit cu 23% din puterea blocului.

Un impuls pentru instalarea de noi surse regenerabile a determinat, de asemenea, scăderea producției de combustibili fosili din ianuarie până în mai a acestui an, permițând solar și eolian să depășească.

Portugalia a instalat 0,9 GW de energie solară fotovoltaică în 2022, mărindu-și capacitatea solară cu peste 50%, până la 2,5 GW - suficient pentru a alimenta aproximativ 1 milion de case. Această capacitate suplimentară a împins producția eoliană și solară a țării la peste 50% din producția de electricitate în aprilie.

Alte națiuni UE, inclusiv Spania, Suedia și Belgia, au atins, de asemenea, maxime istorice pentru generarea de surse regenerabile în acest an.

Energia pe bază de combustibili fosili este în scădere în UE.

În condițiile în care cărbunele generează doar 10% din energie electrică și gazul atingând cea mai mică pondere din 2018, la 15%, energia din combustibili fosili continuă să scadă în UE. Ember spune că este o tendință care a continuat de la sfârșitul anului 2022 până în primele luni ale acestui an.

Cărbunele a atins un minim record în mai - chiar și în țările europene care s-au bazat anterior mult pe acest combustibil fosil. În ciuda închiderii ultimelor sale centrale nucleare în aprilie, cărbunele a scăzut la cel mai scăzut nivel din Germania din 2020.

În Polonia, unul dintre cei mai mari producători de energie pe bază de cărbune din Europa, producția a scăzut, de asemenea, la un minim istoric, la 62%.

Scăderile la nivelul UE ale energiei pe bază de combustibili fosili se reflectă în cifrele din multe țări.

Vestea vine în momentul în care Italia a anunțat săptămâna aceasta că și-ar putea închide centralele pe cărbune până în 2024 - cu un an mai devreme decât era planificat - dacă prețurile la gaze rămân scăzute.

Totuși, utilizarea gazului scade și ea, iar Ember’s Europe Electricity Review din ianuarie arată că eolianul și solarul au devenit principala sursă de energie electrică a UE pentru prima dată în 2022.

copyright © 2024 mesagerul.ro