Mesagerul.ro

Export de 500.000 de tone de orez basmati.

Export de 500.000 de tone de orez basmati.

India semnează acorduri pentru exportul a 500.000 de tone de orez basmati de sezon nou.

India a semnat contracte pentru a exporta aproximativ 500.000 de tone metrice de orez basmati de sezon nou pentru a beneficia de cererea puternică din partea cumpărătorilor de top din Europa și Orientul Mijlociu, au declarat miercuri comercianții.

India exportă anual peste 4 milioane de tone de basmati - un soi premium cu cereale lungi renumit pentru aroma sa - în Iran, Irak, Yemen, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite, printre altele.

Europa este o altă mare piață pentru orez.

După ce a impus în iunie o interdicție a exporturilor de orez alb non-basmati pentru a stabiliza prețurile interne, India a stabilit un preț minim, sau preț minim de export (MEP), de 1.200 de dolari pe tonă pentru vânzările de basmati în străinătate în august.

Cu toate acestea, întrucât prețul minim a împiedicat exporturile de soiuri premium și i-a pus pe fermieri cu stocuri mari de orez de sezon nou, guvernul a redus luna trecută prețul minim pentru exporturile de basmati la 950 de dolari pe tonă.

Comerțul s-a oprit după decizia din august, dar scăderea prețului minim a dat o nouă viață comerțului cu orez basmati, au spus comercianții.

„A existat un mare interes pentru noua recoltă de orez basmati din India și până acum am semnat contracte de export pentru aproximativ 500.000 de tone”, a declarat Prem Garg, președintele Federației Indiene a Exportatorilor de Orez.

„În mod normal, începem să primim comenzi pentru noua recoltă în septembrie și octombrie, dar europarlamentarul de 1.200 de dolari pe tonă metrică ne-a îngreunat să semnăm orice tranzacții”, a spus el.

Comercianții indieni au semnat acorduri de export de basmati între 1.000 și 1.500 de dolari pe tonă, au declarat doi exportatori, inclusiv Garg.

Turcia, Irakul și Arabia Saudită sunt cei mai importanți cumpărători ai orezului până în acest an, afirmă Vijay Setia, un exportator de top din Haryana, un stat de top producător de orez basmati din nord.

copyright © 2023 mesagerul.ro