Mesagerul.ro

Fadeyeva adăugată pe lista „teroriştilor” în Rusia.

Fadeyeva adăugată pe lista „teroriştilor” în Rusia.

Fadeyeva fusese în arest la domiciliu. Ea a fost adăugată pe lista „teroriştilor” a Rusiei în ianuarie 2022 şi a fost judecată în august.
Rusia a închis un aliat al liderului opoziției ruse, Alexei Navalny, în timp ce aceasta este judecată pentru presupus „extremism”, au declarat luni asociații ei.
Ksenia Fadeyeva, care a condus grupul Fundației Anticorupție din orașul siberian Tomsk, acum interzis al lui Navalny, riscă până la 12 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată.
Fadeyeva fusese în arest la domiciliu. Ea a fost adăugată pe lista „teroriştilor” a Rusiei în ianuarie 2022 şi a fost judecată în august.

Moscova a folosit legile cu privire la corpurile „teroriste” și „extremiste” pentru a aplica pedepse de ani de închisoare criticilor, inclusiv lui Navalny și aliaților săi de top.
„Ksenia Fadeyeva a fost trimisă la închisoare”, a scris echipa lui Navalny pe rețelele de socializare.
Un judecător din acest caz a fost de partea acuzării care a susținut că arestul la domiciliu a fost prea îngăduitor, a declarat luni Andrei Fateyev, un coleg cu Fadeyeva.
Fadeyeva a fost aleasă membru de opoziție în parlamentul orașului Tomsk în 2020 -- la câteva săptămâni după ce Navalny a fost otrăvit cu ceea ce medicii au spus că este agentul nervos Novichok în timpul unei călătorii de campanie în oraș.
Navalnîi însuși ispășește 19 ani de închisoare, tot sub acuzație de „extremism”.

Rusia a scos în afara legii organizația lui Navalnîi în 2021 și a escaladat o represiune legală nemiloasă împotriva asociaților săi care au refuzat să fugă din țară.
Acea campanie s-a intensificat după ce Moscova și-a lansat atacul asupra Ucrainei în februarie anul trecut.
Grupul Memorial pentru drepturile omului -- pe care Rusia l-a lichidat de asemenea -- a declarat luni că Fadeyeva este prizonier politic.
Echipa lui Navalny a spus că Fadeyeva a condus investigații asupra corupției în regiune, a scos în lumină problemele societale și „s-a angajat în activități politice legale”.
„Ksenia ar trebui să fie liberă”, a spus într-o postare pe rețelele de socializare.

copyright © 2023 mesagerul.ro