Mesagerul.ro

Forțele israeliene „distrug” părți din principalul spital din Gaza

Forțele israeliene „distrug” părți din principalul spital din Gaza

Al-Shifa a devenit un simbol al suferinței pe scară largă a civililor palestinieni în timpul războiului dintre Israel și Hamas,
Armata israeliană și-a intensificat vineri vânătoarea de presupuse ascunzători Hamas ascunse în cel mai mare spital din Gaza.


Autoritățile palestiniene au susținut că soldații israelieni au „distrus” acum mai multe saloane de la Spitalul al-Shifa, o unitate medicală uriașă din orașul Gaza.
Miercuri, trupele și tancurile israeliene au percheziționat locul unde mii de pacienți grav bolnavi, nou-născuți și civili strămuți sunt prinși, fără apă și electricitate,

Starea lor îngrozitoare a stârnit apeluri urgente din partea comunității internaționale ca Israelul să dea dovadă de reținere. Potrivit ONU, 2.300 de persoane se află în prezent în spital.
Directorul Spitalului Al-Shifa, Muhammad Abu Salmiya, a declarat aseară că unitatea a rămas fără oxigen și apă, pacienții „țipând de sete”.
Tancurile israeliene înconjurau spitalul, a spus el. Dronele au zburat deasupra capului, iar trupele israeliene erau încă mutate în interior, percheziționând complexul joi seară.

Armata israeliană a susținut că operațiunea sa derulează „în mod discret, metodic și minuțios”.
Dar un jurnalist blocat în interiorul spitalului a declarat pentru BBC prin telefon că trupele israeliene erau „pretutindeni, trăgând în toate direcțiile”.

De câteva zile, Israelul și-a întărit controlul asupra orașului Gaza, în special a spitalelor sale.
Acesta acuză Hamas că le folosește ca baze și că îi tratează pe bolnavi ca „scuturi umane”.
Dreptul internațional obligă armatele să facă distincția între combatanți și civili care trebuie protejați, în timp ce unii observatori susțin că Israelul folosește noțiunea de „scuturi umane” pentru a îndepărta vina pentru numărul mare de victime civile.
„Ne concentrăm pe ceea ce este subteran, inclusiv în spitale. Ca atare, soldații noștri au descoperit intrarea într-un tunel de la spitalul al-Shifa și inginerii militari lucrează în prezent pentru a dezgropa infrastructura la fața locului”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, joi seară.
Israelul susține că unitatea medicală găzduiește infrastructura strategică Hamas, în special tuneluri săpate sub complex. Atât Hamas, cât și personalul spitalului neagă acest lucru.

Foto: Finbarr O’Reilly

copyright © 2023 mesagerul.ro