Mesagerul.ro

Germania-România: Cooperare strategică.

Germania-România: Cooperare strategică.

România a fost mult timp o țară la marginea UE și NATO. Dar războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat totul. Datorită cooperării cu Germania în special, rolul geopolitic al României este în creștere.
Pentru mulți din Germania, România este încă omul bolnav al Uniunii Europene. Este văzută ca o țară instabilă din punct de vedere economic, instabilă politic, destul de coruptă din sud-estul continentului, care produce un număr mare de așa-numiți „turiști sociali” – un termen folosit în trecut de politicienii germani pentru a descrie imigranții din România și din alte țări. țările UE mai sărace.

Nici politica germană nu a acordat o mare atenție României în ultimii ani.

De exemplu, foarte puțini oameni din Germania știu că trenurile din România sunt acum mai punctuale, conexiunile la internet sunt acum mai rapide decât în Germania, că zeci de mii de medici și ingineri români cu înaltă pregătire sporesc PIB-ul Germaniei sau că orașul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai populare hub-uri IT din Europa.
Miercuri, președintele german Frank-Walter Steinmeier a sosit în România pentru o vizită de stat de trei zile. Cât timp este aici, el va purta discuții politice la nivel înalt cu președintele Klaus Iohannis la București. De asemenea, se va deplasa în orașul Sibiu și se va întâlni cu reprezentanți ai comunității germane din România. El va vizita apoi Timișoara — una dintre cele trei Capitale Europene ale Culturii 2023 — unde va onora orașul ca locul de naștere al revoltei împotriva dictatorului Nicolae Ceaușescu din decembrie 1989.

Cooperare strategică viitoare.

Motivația principală a vizitei lui Steinmeier va fi probabil viitoarea cooperare strategică dintre Germania și România și, în special, sprijinul permanent pentru Ucraina și Moldova.


Cooperare în domeniul armamentului.

În aprilie, producătorul german de arme Rheinmetall a anunțat că va deschide o fabrică pentru repararea tancurilor Leopard la Satu Mare. Anterior, Jens Plötner — consilierul de securitate al cancelarului Scholz — s-a întâlnit cu reprezentanți de rang înalt ai guvernului român pentru a discuta despre „dezvoltarea de noi tehnologii în industria de apărare”.

Potrivit mai multor relatări din presă, Germania dorește să ajute și companiile românești de armament să se modernizeze, astfel încât să poată produce obuze la standardele NATO și rachete în stil sovietic de tipul celor folosite de Ucraina.

Aceste evoluții nu sunt întâmplătoare. Germania a fost mult timp cel mai important partener economic al României: investițiile germane în țară au ajuns în 2021 la 12,5 miliarde de euro (13,4 miliarde de dolari), în timp ce volumul comerțului dintre cele două țări a fost de 33 de miliarde de euro în 2022, importurile din România ajungând la 15 miliarde de euro. iar Germania exportă în România aproximativ 18 miliarde de euro.

După decenii în care s-a concentrat asupra parteneriatului său cu Rusia peste capul țărilor din centrul și sud-estul Europei, Berlinul are acum șansa să arate că ia regiunea mai în serios. Este, de asemenea, o oportunitate pentru președintele Steinmeier, care a fost timp de mulți ani arhitectul politicii germane în Rusia.

copyright © 2024 mesagerul.ro