BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Începe trezirea? Fără telefoane copiilor mici!

Începe trezirea? Fără telefoane copiilor mici!

„Mult mai ușor să spui nu”: orașul irlandez se unește în interzicerea smartphone-urilor pentru copiii mici.

Părinții și școlile din Greystones adoptă voluntar o regulă: „fără smartphone” în încercarea de a reduce presiunea colegilor.

Rory Carroll
Pe principiul puterii în cifre, părinții din orașul irlandez Greystones s-au unit pentru a le spune copiilor lor că nu pot avea un smartphone până la școala secundară.

Asociațiile de părinți din cele opt școli primare ale districtului au adoptat un cod fără smartphone-uri pentru a prezenta un front unit împotriva lobby-ului copiilor.

„Dacă toată lumea o face peste tot, nu simți că tu ești cel ciudat. Este mult mai ușor să spui nu”, a spus Laura Bourne, care are un copil la sugari. „Cu cât le putem păstra mai mult inocența, cu atât mai bine.”

Școlile și părinții din orașul County Wicklow au luat inițiativa luna trecută, pe fondul îngrijorării că smartphone-urile alimentează anxietatea și expun copiii la materiale pentru adulți. Este un exemplu rar de acțiune comună a unui întreg oraș în această problemă.

Pactul voluntar este de a reține smartphone-urile copiilor – acasă, la școală, peste tot – până când aceștia intră în liceu. Aplicarea acestuia tuturor copiilor din zonă va reduce, se speră, presiunea colegilor și va atenua orice resentimente.

„Copilăria devine din ce în ce mai scurtă”, a spus Rachel Harper, directorul școlii St Patrick, care a condus inițiativa. Copiii de nouă ani au început să solicite smartphone-uri, a spus ea. „Se strecura din ce în ce mai tânăr, am putut vedea că se întâmplă.”

Anterior, școlile interziceau sau restricționau dispozitivele pe terenurile lor, dar încă au văzut efectul rețelelor sociale asupra copiilor care aveau telefoane – și modul în care acest lucru a stârnit curiozitatea altor elevi.

O politică la nivel de oraș reduce șansa ca un copil să aibă un egal cu un smartphone, iar părinții pot prezenta codul ca o regulă școlară, a spus Harper. „Le place – acum pot da vina pe școli”.

Inițiativa a atras interesul asociațiilor de părinți din Irlanda și din străinătate și l-a determinat pe ministrul irlandez al sănătății, Stephen Donnelly, care locuiește lângă Greystones, să o recomande ca politică națională.

„Irlanda poate fi și trebuie să fie un lider mondial în a se asigura că copiii și tinerii nu sunt vizați și nu sunt afectați de interacțiunile lor cu lumea digitală”, a scris el în Irish Times în această săptămână. „Trebuie să facem mai ușor pentru părinți să limiteze conținutul la care sunt expuși copiii lor.”

Pactul Greystones a rezultat din cauza copiilor care prezintă niveluri de anxietate doar parțial atribuite adaptării la epoca Covid, a spus Harper. Școlile au distribuit chestionare printre părinți, ducând la o întâlnire a părților interesate din comunitate și la o inițiativă numită „Este nevoie de un sat”.

Nu toți părinții le vor refuza copiilor lor un smartphone – codul este voluntar – dar s-au înscris suficienți pentru a crea un sentiment de masă critică, a spus Harper. „Sperăm că în continuare va deveni noua normă.”

Nikkie Barrie, care are un copil de 11 ani în școala primară, a spus că impactul a fost imediat. „Acest cod face o mare diferență în viața mea. Dacă știu că 90% din clasă sunt de acord, îmi ușurează munca să spun nu.”

Barrie dorește ca pactul să fie extins la primii ani de școală secundară, având în vedere efectul unui smartphone asupra copilului ei de 13 ani. „A fost nenorocirea vieții mele, mi-am pierdut fiica. Când este implicată tehnologia, ei stau acolo ca niște roboți înghițiți în această lume a TikTok sau orice altceva.”

copyright © 2024 mesagerul.ro