BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Inflația în țările euro crește

Inflația în țările euro crește

Inflația în țările care utilizează moneda euro crește până la șapte la sută.

Inflația dureroasă din Europa a crescut luna trecută, extinzând presiunea asupra gospodăriilor și menținând presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a declanșa o nouă creștere mare a dobânzii.

Prețurile de consum din cele 20 de țări care folosesc moneda euro au crescut cu 7% în aprilie față de anul precedent, doar în scădere față de rata anuală de 6,9% din martie, a anunțat marți agenția de statistică a Uniunii Europene Eurostat.

Prețurile alimentelor au scăzut puțin, la 13,6% anual față de 15,5% din martie, în timp ce prețurile la energie au crescut cu 2,5% mai modest.

Inflația de bază, care exclude alimentele și combustibilii volatili, a încetinit ușor, dar a fost încă ridicată la 5,6%, subliniind așteptările că BCE va continua campania de a învinge inflația la supunere prin majorări ale ratelor dobânzilor.

Analiştii spun că reuniunea BCE de joi de la Frankfurt s-ar putea încheia cu o creştere de un sfert sau jumătate de punct procentual.

O creștere de un sfert de punct ar fi o moderare a seriei de creșteri rapide ale băncii, în timp ce o jumătate de punct ar sublinia îngrijorarea că inflația încă nu se îndreaptă înapoi spre obiectivul băncii de 2% considerat cel mai bun pentru economie.

copyright © 2024 mesagerul.ro