BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Inteligență artificială care poate decoda semnalele creierului

Inteligență artificială care poate decoda semnalele creierului

Un nou instrument de inteligență artificială care poate decoda semnalele creierului cu o acuratețe de 95% la șoareci.

Oamenii de știință au folosit inteligența artificială (AI) pentru a citi creierul unui șoarece în timp ce urmărea un videoclip - și apoi a reconstruit ceea ce a văzut.

Oamenii de știință de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie (EPFL) au dezvoltat un nou algoritm de învățare automată pentru a traduce semnalele creierului în videoclipuri.

Algoritmul, numit CEBRA (și pronunțat: zebra), are potențialul de a dezvălui structura ascunsă în datele înregistrate din creier și de a prezice informații complexe.

Într-un experiment, cercetătorii au reconstruit cu succes un film văzut de un șoarece folosind noua tehnică.

„Am pus întrebarea: am putea reconstrui de fapt ceea ce urmărea animalul doar din datele neuronale?” a spus Mackenzie Mathis, neurolog la EPFL.

„Am folosit noul nostru algoritm CEBRA pentru a construi această reprezentare latentă a spațiului de încorporare. Și apoi puteți lua acest spațiu de încorporare și, în esență, îl puteți folosi ca bază pentru un algoritm de decodare neuronală și apoi să preziceți exact secvența de cadre pe care le urmărea șoricelul.” .

Echipa de cercetare a folosit CEBRA pentru a mapa semnalele creierului și caracteristicile filmelor din datele despre creier înregistrate la Institutul Allen din Seattle, în statul american Washington.

Cercetătorii de la Washington le-au arătat șoarecilor un film alb-negru cu un bărbat alergând spre o mașină și deschizând portbagajul.

Semnalele creierului șoarecilor au fost măsurate prin intermediul sondelor cu electrozi introduse în regiunea cortexului vizual. Sondele optice au fost folosite pentru șoarecii modificați genetic, astfel încât neuronii șoarecilor să strălucească în verde atunci când transmit informații în timp ce urmăreau pasiv filmul.

Experții spun că aceasta este o procedură comună de inginerie genetică pe fondul interesului tot mai crescut pentru cercetarea creierului.

CEBRA se mândrește cu un grad ridicat de acuratețe – filmul reconstruit de AI aproape că se potrivea complet cu originalul, cu unele ușoare distorsiuni.

„Cu acest algoritm, am putea face acest lucru cu o precizie de peste 95% pentru aceste filme. Credem că aceasta este un fel de primă demonstrație că putem face această decodare în stilul conexiunii creier-mașinărie”, a spus Mathis.

copyright © 2025 mesagerul.ro