Mesagerul.ro

Israelul ordonă evacuări în masă pe măsură ce extinde ofensiva.

Israelul ordonă evacuări în masă pe măsură ce extinde ofensiva.

Armata israeliană și-a reînnoit luni apelurile pentru evacuări în masă din orașul Khan Younis din sud, unde zeci de mii de palestinieni strămutați și-au căutat refugiu. În ultimele săptămâni, armata și-a extins ofensiva terestră și a bombardat ținte în Fâșia Gaza.

Ofensiva extinsă, după prăbușirea unei încetări a focului de o săptămână, are ca scop eliminarea conducătorilor Hamas din Gaza, al căror atac din 7 octombrie în Israel a declanșat cea mai mortală violență israeliano-palestiniană din ultimele decenii. Războiul a ucis deja mii de palestinieni și a strămutat peste trei sferturi din populația de 2,3 milioane de palestinieni a teritoriului, care rămân fără locuri sigure în care să meargă.

Deja sub presiunea din ce în ce mai mare din partea aliatului său cel mai important, Statele Unite, Israelul pare să se grăbească să dea o lovitură mortală împotriva Hamas - dacă acest lucru este chiar posibil, având în vedere rădăcinile adânci ale grupului în societatea palestiniană - înainte de o nouă încetare a focului. Dar bilanțul tot mai mare al luptei, despre care oficialii palestinieni din domeniul sănătății spun că a ucis câteva sute de civili de la încheierea armistițiului vineri, crește și mai mult presiunea de a reveni la masa negocierilor.

Ofensiva terestră a transformat o mare parte din nord, inclusiv mari părți ale orașului Gaza, într-un pustiu plin de moloz. Sute de mii de oameni și-au căutat refugiu în sud, care ar putea avea aceeași soartă, iar atât Israelul, cât și Egiptul vecin au refuzat să accepte orice refugiat.

Locuitorii au spus că au auzit lovituri aeriene și explozii în Khan Younis și în jurul lor peste noapte și luni, după ce armata a aruncat pliante care avertizează oamenii să se mute mai la sud, spre granița cu Egiptul. Într-o postare în limba arabă pe rețelele de socializare luni dimineața, armata a ordonat din nou evacuarea a aproape două duzini de cartiere din Khan Younis și din jurul lor.

copyright © 2024 mesagerul.ro