Mesagerul.ro

Javier Milei devine noul președinte al Argentinei.

Javier Milei devine noul președinte al Argentinei.

Oamenii Argentinei au vorbit: politicianul Javier Milei, devenit celebru la TV, va fi următorul lider al celei de-a doua economii ca mărime a Americii de Sud.


Javier Milei a câștigat duminică seara alegerile prezidențiale din Argentina, învingându-l pe oponentul ministrului Economiei Sergio Massa cu 55,69% față de 44,31% din voturi.
Populistul libertarian de extremă dreaptă a câștigat toate cele 24 de provincii ale națiunii, cu excepția a trei, iar Massa a cedat chiar înainte ca autoritatea electorală să înceapă să anunțe rezultatele preliminare.
Angajamentul său pentru o schimbare bruscă și severă a rezonat cu argentinienii obosiți de inflația anuală care crește peste 140% și o rată a sărăciei care a ajuns la 40%. El va prelua puterea pe 10 decembrie.

Susținătorii au sărbătorit duminică seara în fața sediului lui Milei din centrul orașului Buenos Aires, bând bere și scandând în timp ce focuri de artificii au izbucnit deasupra capului.
Au fluturat atât steaguri argentiniene, cât și steagul galben Gadsden, împodobit cu cuvintele „Don’t Tread On Me”, pe care mișcarea lui Milei l-a adoptat ca fiind propriu.
Prin smulgerea puterii partidului peronist al lui Massa, care a dominat politica argentiniană de zeci de ani, victoria lui Milei reprezintă o schimbare de paradigmă politică în țară.
El este primul străin care a ajuns la președinție și mult mai de dreapta decât oricine a ocupat această funcție înainte.
În perioada premergătoare votului, Massa și aliații săi i-au avertizat pe argentinieni că planul oponentului său de a elimina ministerele cheie și de a reduce drastic statul ar amenința serviciile publice, inclusiv sănătatea și educația, precum și programele de asistență pe care mulți se bazează.
Milei și-a acuzat adversarul că a condus o „campanie a fricii” și, în ultimul său spot de campanie, s-a uitat fix în cameră și a promis că nu va privatiza educația, sănătatea sau fotbalul.

copyright © 2023 mesagerul.ro