Mesagerul.ro

Jocul în aer liber pentru copii.

Jocul în aer liber pentru copii.

Jocul în aer liber reduce unele dintre efectele negative ale timpului petrecut pe ecranul telefonului pentru copiii mici.
Dacă aveți copii mici, probabil că vă faceți griji în legătură cu cât timp petrec aceștia uitându-se la un ecran, fie că este vorba de o tabletă, telefon, computer sau televizor. Probabil că vrei să știi și cum afectează timpul petrecut pe ecran dezvoltarea copilului tău și să te întrebi dacă poți face ceva pentru a echilibra efectele negative. Noile cercetări din Japonia indică faptul că mai mult timp pe ecran la vârsta de 2 ani este asociat cu o comunicare mai slabă și abilități de viață zilnică la vârsta de 4 ani, dar când copiii se joacă și în aer liber, unele dintre efectele negative ale timpului pe ecran sunt reduse.

În cadrul studiului, publicat în martie în JAMA Pediatrics, cercetătorii au urmărit 885 de copii cu vârsta cuprinsă între 18 luni și 4 ani. Ei s-au uitat la relația dintre trei caracteristici cheie: perioada medie de timp pe ecran pe zi la vârsta de 2 ani, timpul de joacă în aer liber la vârsta de 2 ani și 8 luni și rezultatele neurodezvoltării, în special, comunicarea, abilitățile de viață de zi cu zi și scorurile de socializare conform un instrument de evaluare standardizat numit Vineland Adaptive Behavior Scale-II-;la vârsta de 4 ani.


Mai exact, aproape o cincime din efectele timpului pe ecrane asupra abilităților de viață cotidiană au fost mediate de jocul în aer liber, ceea ce înseamnă: creșterea timpului de joacă în aer liber ar putea reduce efectele negative ale timpului petrecu în fața ecranului asupra abilităților de viață zilnică cu aproape 20%. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că, deși nu a fost legată de timpul petrecut pe ecran, socializarea a fost mai bună la copiii de 4 ani care petrecuseră mai mult timp jucându-se afară la vârsta de 2 ani și 8 luni.

„Luate împreună, descoperirile noastre indică faptul că optimizarea și controlarea timpului petrecut în fața ecranelor la copiii mici este cu adevărat importantă pentru o neurodezvoltare adecvată”, spune Tomoko Nishimura, autor principal al studiului. „De asemenea, am descoperit că timpul petrecut pe ecran nu este legat de rezultatele sociale și că, chiar dacă timpul petrecut pe ecran este relativ mare, încurajarea unui timp mai mare de joacă în aer liber ar putea ajuta la menținerea copiilor sănătoși și la dezvoltarea adecvată.”

Aceste rezultate sunt deosebit de importante, având în vedere recentele blocaje legate de COVID-19 din întreaga lume, care au dus, în general, la mai mult timp petrecut pe ecran și mai puțin timp în aer liber pentru copii. Deoarece utilizarea dispozitivelor digitale este greu de evitat chiar și la copiii foarte mici, cercetările suplimentare privind cum să echilibreze riscurile și beneficiile timpului pe ecran la copiii mici sunt așteptate cu nerăbdare.

copyright © 2024 mesagerul.ro