BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Klaus Iohannis, primește Premiul Civic German și Premiul Franz Werfel

Klaus Iohannis, primește Premiul Civic German și Premiul Franz Werfel

Președintele României, Klaus Iohannis, primește Premiul Civic German și Premiul Franz Werfel.

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit Premiul Civic German, acordat de Fundația Civică Bad Harzburg, și Premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului, acordat de Centrul împotriva Expulzărilor, pentru cariera sa politică.

Premiul Civic German a fost acordat lui Iohannis în cadrul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă, 3 iunie, la Castelul Benrath din Düsseldorf, Germania. A doua zi, liderul român a primit Premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main.

Fundația Civică Bad Harzburg a decis să acorde Premiul Civic German președintelui Klaus Iohannis pe baza evaluării întregii sale cariere politice, subliniind sprijinul său pentru coexistența armonioasă a diferitelor etnii, angajamentul față de libertate, democrație și pluralism, restaurare și modernizare al orașului natal Sibiu, sprijin pentru lupta împotriva corupției și atașament față de ideea unei Europe unite.
Fundația Civică Bad Harzburg a fost înființată în 1988 ca o asociație independentă, non-partizană, formată din personalități angajate să păstreze și să promoveze democrația și toleranța în Germania și Europa. Obiectivul declarat al fundației este de a face democrația tangibilă, în primul rând prin stimularea dialogului cu cetățenii și reprezentanții acestora din Germania.
Pe lângă dezbaterile și acțiunile privind problemele politice și sociale actuale, asociația acordă Premiul Civic German personalităților publice care au contribuit remarcabil la promovarea democrației și a binelui comun din 1995. Printre laureații premiului se numără și: fostul președinte al Bundestagului Norbert Lammert, fostul președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, renumitul disident și fost președinte al Republicii Cehe Václav Havel, primul președinte al Comisiei Europene Jacques Delors și foștii președinți federali Richard von Weizsäcker și Roman Herzog.

Președintele Klaus Iohannis a declarat în discursul său de la ceremonia la care a primit Premiul Civic German că această distincție „reprezintă, în primul rând, recunoașterea modului în care se manifestă astăzi democrația și angajamentul civic în România”. El a subliniat angajamentul său și angajamentul cetățenilor români pentru dezvoltarea unei Europe democratice, unite și solidare.

„O decizie în favoarea aderării României la spațiul Schengen în acest an va transmite cetățenilor noștri un semnal foarte important, de apartenență și încredere în proiectul european comun”, a punctat Iohannis.

Între timp, decizia de a acorda Premiul Franz Werfel Președintelui României a venit și ca o recunoaștere a activităților sale de promovare a drepturilor omului și a coexistenței pașnice între grupurile etnice de-a lungul carierei sale politice. Lauda a fost rostită de Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene.

Photo: Presidency.ro.

copyright © 2024 mesagerul.ro