Mesagerul.ro

Medicii și pacienții blocați în Gaza.

Medicii și pacienții blocați în Gaza.

Bătăliile dintre Israel și Hamas în jurul spitalelor au forțat mii de palestinieni să fugă din unele dintre ultimele locuri considerate sigure din nordul Gazei, eșuând pacienții răniți grav, inclusiv nou-născuți, și îngrijitorii lor cu provizii în scădere și fără electricitate, au declarat luni oficialii din domeniul sănătății.

Armata israeliană a cerut palestinienilor să fugă pe jos spre sud, prin ceea ce ea numește coridoare sigure. Dar obiectivul său declarat de a separa civilii de militanții Hamas a avut un cost mare: mai mult de două treimi din cei 2,3 milioane de oameni din Gaza și-au părăsit casele.

Mii de persoane au fugit de Spitalul Shifa din Gaza în weekend, în timp ce trupele israeliene l-au înconjurat, dar sute de pacienți și persoane strămutate rămân, spun oficialii. Shifa „nu mai funcționează ca un spital”, a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

După ce s-a întrerupt curentul pentru incubatoarele lui Shifa, Ministerul Sănătății din Gaza, condusă de Hamas, a publicat luni o fotografie în care spune că arată aproximativ o duzină de bebeluși prematuri înfășurați împreună în pături pe un pat pentru a-i menține la o temperatură adecvată. În caz contrar, „mor imediat”, a spus directorul general al Ministerului Sănătății, Medhat Abbas, care a adăugat că patru dintre copii au fost născut prin cezariană după ce mamele lor au murit.

Crucea Roșie a încercat luni să evacueze aproximativ 6.000 de pacienți, personal și persoane strămutate dintr-un al doilea spital, Al-Quds, după ce s-a închis din cauza lipsei de combustibil, dar a spus că convoiul său a trebuit să se întoarcă din cauza bombardamentelor și a luptei.

Ambele părți au profitat de situația dificilă a spitalelor, în special a lui Shifa, ca simbol al războiului mai mare, aflat acum la a șasea săptămână. Luptele au fost declanșate de atacul surpriză al Hamas din 7 octombrie în Israel, al cărui răspuns a dus la mii de morți – și multe distrugeri – în toată Gaza.

Pentru palestinieni, Shifa evocă suferința civililor. Timp de săptămâni, personalul care nu dispune de provizii a efectuat o intervenție chirurgicală acolo pe pacienți răniți de război, inclusiv pe copii, fără anestezie. Până acum câteva zile, zeci de mii de oameni alungați din casele lor de atacuri aeriene locuiau în și în jurul complexului, în speranța că va fi în siguranță.

copyright © 2023 mesagerul.ro