Mesagerul.ro

Mese neregulate, bănci în loc de paturi.

Mese neregulate, bănci în loc de paturi.

Mese neregulate, bănci în loc de paturi. Pe măsură ce ostaticii eliberați se întorc în Israel, ies la iveală detalii despre captivitate.

Scaune din plastic ca paturi. Mâncăruri de pâine și orez. Ore petrecute așteptând baie. Pe măsură ce foștii ostatici se întorc în Israel după șapte săptămâni de captivitate al Hamas, au apărut informații despre condițiile de detenție.

Cei 58 de ostatici eliberați în urma unui acord de încetare a focului în ultimele trei zile au rămas în mare parte departe de ochii publicului, cei mai mulți fiind încă în spitale.

La aproape două luni după ce militanții Hamas i-au târât în Gaza în timpul unui atac transfrontalier sângeros asupra Israelului, care a ucis și 1.200 de persoane, majoritatea ostaticilor eliberați par să fie în stare fizică stabilă.

Informațiile despre condițiile captivității lor au fost strict controlate, dar membrii familiei ostaticilor eliberați au început să împărtășească detalii despre experiențele celor dragi.

Merav Raviv, ale cărui trei rude au fost eliberate vineri de Hamas, a spus că au fost hrăniți neregulat și au mâncat în principal orez și pâine. Ea a spus că vărul și mătușa ei, Keren și Ruth Munder, au slăbit fiecare în jur de 7 kilograme (15 lire) în doar 50 de zile.

Raviv a spus că a auzit de la membrii familiei ei eliberate că au dormit pe rânduri de scaune împinse într-o cameră care arăta ca o zonă de recepție. Au spus că uneori trebuie să aștepte ore întregi înainte de a merge la baie.

Adva Adar, nepotul ostaticului Yaffa Adar, în vârstă de 85 de ani, a spus că și bunica ei a slăbit.

„Ea și-a numărat zilele captivității”, a spus Adar. „S-a întors și a spus: „Știu că sunt acolo de 50 de zile”.

Adar a spus că bunica ei a fost luată în captivitate convinsă că membrii familiei ei erau morți, doar pentru a ieși la știre că au supraviețuit. Totuși, eliberarea ei a fost dulce-amăruie: a aflat și că casa ei a fost devastată de militanți.

Foto: Haim Zach.

copyright © 2024 mesagerul.ro