Mesagerul.ro

Nebunia, o chestiune de coolness

Nebunia, o chestiune de coolness

O societate se definește nu doar prin bunăstare sau lipsa ei, ci și prin atitudinea ei față de Nebunie.

O societate se definește nu doar prin bunăstare sau lipsa ei, ci și prin atitudinea ei față de Nebunie. În diferite epoci Nebunia a fost definită și abordată diferit. Epoca modernă a debutat printr-o mare deschidere pentru Nebunie. În anii 60 ai secolului trecut, la Paris s-a făcut un experiement prin care desenele mai multor schizofrenici clinici au fost expuse într-o galerie de artă. Succesul a fost mare și a provocat o nouă direcție în artele plastice, care e în vogă pînă azi - acele picturi seminaive cu o mare preocupare pentru detalii. Astăzi există caiete de colorat pentru maturi cu mii de detalii, menite, spun ei, să calmeze. Totuși trebuie să se știe că obsesia pentru detalii era un simptom caracteristic schizofrenicilor.

Literatura și arta au făcut mai întîi din Nebunie o temă, apoi o sursă de inspirație, sfîrșind prin a crea cultul Nebunului de geniu în capul căruia se nasc cele mai atractive opere artistice și nu doar artistice. A fi nebun a devenit o chestie de fițe, un lux aristocratic, o carte de vizită. Astăzi acest proces de înnebunire a depășit cultul pentru indivitul nebun și a crescut într-o Nebunie Instituționalizată. Atunci cînd domenii întregi ale unei societăți, cum este școala, medicina, poliția, guvernul prin puterea sa de a face legi, au luat-o razna, putem vorbi de epoca nebuniei instituționalizate.

Nebuni au mai fost, dar ca să faci din nebunie o lege, un fapt de normalitate pe care să-l institui prin legi, așa ceva nu a mai fost.

Bună dimineața, sau bună seara? Tuturor.

Autor: Savatie Bastovoi

copyright © 2020 mesagerul.ro