Mesagerul.ro

O criză catolică: de ce preoții din Irlanda sunt mai puțini.

O criză catolică: de ce preoții din Irlanda sunt mai puțini.

În acest an, doar 20 de seminariști învață să devină preoți catolici pentru cele 26 de eparhii ale Irlandei la seminarul național din Maynooth. Prezența săptămânală la masă, care a fost de 91% în 1975, a scăzut la 36% în 2016, conform cifrelor recensământului irlandez.
Potrivit părintelui Flannery, scandalul de abuz sexual din jurul bisericii este unul dintre principalii factori care îi îndepărtează pe oameni de religie, dar și faptul că instituția nu este aliniată cu societatea modernă.
„Este destul de greu să-i faci pe tineri să meargă la liturghie, și cu atât mai mult când este condusă de un bătrân de 85 de ani”, spune el, amintindu-și un eveniment recent în biserică.
În apropierea Crăciunului, el explică că lumea a devenit mai „consumeristă și materialistă” și că este greu pentru tineri să „găsească un spațiu în viață pentru a se gândi la probleme legate de credință, Dumnezeu și sensul vieții”.

„Mi-a pierdut capacitatea de a relaționa cu lumea modernă”
În 2012, părintele Flannery a fost considerat „nepotrivit pentru conducerea liturghiei” de către Vatican, după ce a fost deschis cu privire la „reformele necesare”, despre care credea că Biserica Catolică avea mare nevoie să le conducă.
Acestea au inclus acceptarea femeilor în preoție, predarea subiectelor despre comunitatea LGBTQ+ și contracepție și încercarea de a schimba structurile de guvernare prin luarea puterii de la cler și dându-l oamenilor obișnuiți.
Aceste valori sunt acum „aliniate cu modul actual de a face lucrurile al Papei Francisc” și „sunt necesare pentru a putea continua să răspândească mesajul domnului”, spune Flannery.
Potrivit lui, un alt motiv pentru care preoții din Irlanda muncesc până târziu în viață se datorează „singurității”.

Când un om preia preoția, se angajează complet bisericii, renunțând la o familie și la ceea ce unii pot numi o viață normală. Astfel, preoții care se pensionează „poate fi o viață foarte singuratică”.
„Atâta timp cât face această lucrare în această parohie, el este în contact cu oamenii”, spune părintele Flannery.

copyright © 2024 mesagerul.ro