BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Pedeapsa cu închisoarea pentru Nicolas Sarkozy.

Pedeapsa cu închisoarea pentru Nicolas Sarkozy.

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu un an de executat imediat, pentru corupție și trafic de influență în dosarul de interceptări telefonice.

Sarkozy, primul fost șef de stat condamnat la o pedeapsă efectivă de închisoare, nu va fi condamnat la închisoare după ce instanța a precizat în condamnarea sa că își poate ispăși pedeapsa în arest la domiciliu și cu brățară electronică.

Sarkozy a fost judecat cu doi co-inculpați, avocatul său Thierry Herzog și Gilbert Azibert, un judecător senior. Cazul s-a centrat pe conversațiile telefonice dintre Sarkozy și Herzog, care au fost înregistrate de poliție în 2014.

Anchetatorii cercetau afirmațiile conform cărora Sarkozy ar fi acceptat plăți ilicite de la moștenitoarea L'Oreal, Liliane Bettencourt, pentru campania sa prezidențială din 2007.

Procuratura a convins instanța că Sarkozy și Herzog au căutat să-l mituiască pe Azibert cu o slujbă prestigioasă în Monaco, în schimbul informațiilor despre acea investigație.

Presa franceză a relatat că Sarkozy a fost auzit spunându-i lui Herzog: „Îl voi promova, îl voi ajuta”.

Linia telefonică interceptată de poliție era un număr secret creat cu un nume fictiv, Paul Bismuth, prin care Sarkozy a comunicat cu avocatul său.

Luni, Herzog și Azibert au fost de asemenea condamnați la trei ani de închisoare, doi dintre ei cu suspendare. 

Avocatul său a spus că va duce cazul la cea mai înaltă instanță a Franței și a insistat că Sarkozy este nevinovat.

„Nicolas Sarkozy este nevinovat de faptele de care este acuzat”, a spus Jacqueline Laffont. "Vom urmări acest lucru cu forță. Vom continua în fața Curții de Casație, vom merge până la capătul drumului judiciar dacă va fi necesar".

Fostul președinte a fost condamnat pentru prima dată la trei ani de închisoare în martie 2021 pentru o infracțiune comisă în 2014, la doi ani după părăsirea puterii, pentru că și-a folosit influența pentru a obține beneficii într-un alt dosar.

Sarkozy, care a fost președinte din 2007 până în 2012, neagă faptele greșite și a făcut apel la decizia inițială.

copyright © 2024 mesagerul.ro