BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Președintele american Joe Biden a declarat că este profund indignat de acuzațiile aduse aliatului său, premierul israelian Beniamin Netanyahu

Președintele american Joe Biden a declarat că este profund indignat de acuzațiile aduse aliatului său, premierul israelian Beniamin Netanyahu

Deși Palestina este membră a Curții Penale Internaționale (CPI), liderii Hamas, o organizație considerată teroristă, nu riscă pierderi directe în urma acestor acuzații. Conform Middle East Eye, chiar dacă Israelul nu este membru CPI, cetățenii israelieni pot fi investigați pentru crime comise în teritoriile palestiniene ocupate. Un fost angajat al procuraturii CPI a comentat în Politico că Israelul a împiedicat accesul anchetatorilor CPI în Gaza și Cisiordania de cel puțin trei ani.

Atât Israelul, cât și Palestina și-au exprimat nemulțumirea față de posibilele mandate de arestare. În Israel, opoziția, care anterior îl critica pe Netanyahu, s-a solidarizat cu acesta împotriva acuzațiilor și a comparației cu liderii Hamas. Politico a observat cum sprijinul pentru Netanyahu a crescut în ciuda controversei.

Președintele SUA, Joe Biden, consideră că cererea pentru emiterea unui mandat de arestare împotriva liderilor israelieni este „scandaloasă”. În timp ce Marea Britanie, care a salutat mandatul de arestare pentru Vladimir Putin în cazul răpirii copiilor ucraineni, a respins inițiativa procurorului CPI, Human Rights Watch a aplaudat acest demers.

În contextul în care parlamentarii americani amenință familiile și angajații procurorilor CPI, câteva țări se declară susținătoare ale independenței CPI - mai multe detalii pot fi găsite în live-blogul Al Jazeera.

Sub conducerea lui Yahya Sinwar, Hamas a inițiat atacul din 7 octombrie, ca răspuns la cei 76 de ani de conflict cu Israelul, atac în urma căruia au murit 1.200 de persoane și 252 au fost luate ostatice în Gaza. Ca reacție la masacrul din 7 octombrie, armata israeliană a ucis peste 35.500 de palestinieni - dintre care cel puțin jumătate erau copii și femei - și a provocat foamete în rândul celor peste 2 milioane de locuitori ai Gazei.

copyright © 2024 mesagerul.ro