Mesagerul.ro

Proteste împotriva importurilor de cereale din Ucraina.

Proteste împotriva importurilor de cereale din Ucraina.

Fermierii din Europa Centrală și de Est protestează la Bruxelles împotriva importurilor de cereale din Ucraina.

Manifestanții au mers în capitala Belgiei pentru a-și prezenta cererile comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
Fermierii din Europa Centrală și de Est au ieșit marți în stradă la Bruxelles pentru a protesta împotriva importurilor de cereale din Ucraina, despre care spun că le afectează mijloacele de trăi.

Grupul dorește ca UE să ia măsuri pe termen lung, decisive în această problemă, care provoacă tensiuni în regiune.

Anul trecut, UE a eliminat taxele de import pentru produsele agricole ucrainene pentru a sprijini țara cu probleme, dar cerealele ieftine i-au forțat pe mulți fermieri locali să părăsească propriile piețe.

„Avem nevoie de niște măsuri pentru ca tranzitul să fie tranzit și nu sfârșitul transportului, avem nevoie de cereale pentru a pleca în țările mai sărace, în Africa, pentru că avem multe cereale, pentru a le vinde aici”, a declarat Darie Bizu, un fermier român.

Blocul a încheiat un acord cu cinci state membre la sfârșitul lunii aprilie, permițându-le să înceteze vânzarea și stocarea cerealelor ucrainene pe teritoriile lor, alocandu-le totodată sprijin financiar de 100 de milioane de euro, dar acordul expiră pe 5 iunie.

Fermierii cer acum fonduri suplimentare ale UE, precum și măsuri mai puternice, cum ar fi un control îmbunătățit al calității importurilor.

Producătorii din Europa de Est spun că nu pot concura cu cei ucraineni, deoarece nu operează în conformitate cu regulile verzi stricte ale UE și directivele privind pesticidele.

József Luzsi, vicepreședintele Camerei de Agricultură a Ungariei a spus că acest lucru pur și simplu nu este corect.

„Un producător ucrainean nu produce în aceleași condiții ca un producător din UE”, a spus el.

„Avem reglementări ecologice care sunt obligatorii în UE și utilizarea substanțelor chimice care ar putea fi permisă în Ucraina, este interzisă de mult timp în UE”.

Fermierii și-au prezentat cererile comisarului european pentru agricultură, marți, la Bruxelles.

La solicitarea Euronews, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că înainte de a lua orice alte măsuri se așteaptă ca toate statele membre să pună în aplicare acordurile anterioare și să retragă interdicțiile unilaterale de import, ceea ce Ungaria nu a făcut până acum.

„Pentru moment, aşteptăm în continuare eliminarea unora dintre măsurile naţionale unilaterale care au fost introduse înainte de a urma următorii paşi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Miriam Garcia Ferrer.

Alte țări care solicită ajutor financiar și se confruntă cu probleme precum seceta, au avertizat că ajutorul acordat fermierilor din Europa de Est nu poate fi în detrimentul altor chestiuni stringente.

copyright © 2024 mesagerul.ro