Mesagerul.ro

Proteste noi în Franța.

Proteste noi în Franța.

Reprimarea extremei drepte franceze a fost cerută după ce uciderea băiatului a stârnit proteste.

Ministrul francez de interne a cerut dizolvarea a trei grupuri de extremă dreapta după ce au fost organizate o serie de marșuri ca răspuns la uciderea unui tânăr de 16 ani în sud-estul țării.

Gérald Darmanin a declarat postului France Inter că încearcă să închidă Divizia Martel și alte două grupuri pe care nu le-a numit, avertizând că există riscul ca miliții să vizeze persoane de diferite culori ale pielii.

Thomas, un jucător de rugby în vârstă de 16 ani, a murit din cauza rănilor provocate de o înjunghiere după o petrecere de dans într-o primărie din Crépol din Drôme, în sud-estul Franței, pe 19 noiembrie.

Nouă persoane despre care se crede că au legătură cu incidentul au fost arestate și plasate sub investigație oficială pentru infracțiuni, inclusiv crimă și tentativă de omor, iar unele au fost arestate preventiv.

Chiar dacă opt dintre cei arestați erau francezi și un italian, iar anchetatorii încă lucrează pentru a stabili ce s-a întâmplat, politicienii de extremă dreaptă au susținut că moartea lui Thomas a fost dovada unui pericol din partea imigranților și minorităților despre care au pretins că au venit în sat din blocuri de locuințe publice într-un oraș local.

Pe fondul unei tensiuni crescânde, grupurile de extremă dreaptă au organizat marșuri pentru moartea lui Thomas.

Aproximativ 100 de persoane despre care se crede că sunt legate de grupuri de extremă dreaptă au mărșăluit sâmbătă prin orașul din apropiere Romans-sur-Isère, unde unii purtau bâte de baseball și s-au ciocnit cu poliția. Prefectul de poliție din Drôme a spus că au venit în oraș pentru a se confrunta cu tinerii din cartierul La Monnaie, de unde unii cred că provin suspecții Crépol, deși nu au fost date nume sau adrese de către procurori.

Șase persoane cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au fost arestate în cadrul adunării de extremă dreapta de sâmbătă seara. Aceștia au fost accelerați în fața unui judecător și au fost condamnați la închisoare între șase și 10 luni pentru că au participat la o adunare în vederea pregătirii violenței. Cinci dintre ei au fost, de asemenea, condamnați pentru violențe împotriva poliției.

„Când vii cu bastoane, nu vii să aperi o cauză, ci să ataci”, a spus procurorul, Vanina Lepaul-Ercole.

O altă adunare de extremă dreaptă din Romans a fost dispersată de poliție duminică.

Aproximativ 30 de persoane au fost arestate din cauza adunărilor de extremă dreapta din ultimele zile, inclusiv după un marș neautorizat în orașul Lyon în această săptămână.

„Voi propune ca un număr de grupuri mici să fie lichidate”, a spus Darmanin.

Darmanin a condamnat ceea ce el a numit „reacția miliției de extremă dreaptă” și a spus că a cerut poliției să fie fermă și să facă arestări. El a spus că, deoarece poliția a tratat ferm cu aceste grupuri, Franța a evitat un „scenariu în stil irlandez”, cu referire la revoltele din Dublin săptămâna trecută, când aproximativ 500 de activiști anti-imigranți și bande de tineri au jefuit magazine, au ars vehicule și au atacat poliția.

Darmanin a spus: „Nu voi lăsa nicio miliție, fie ea de extremă dreaptă sau orice mișcare radicală [încearcă să se substituie] legii în loc de procuror și poliție”. El a spus că a existat o mobilizare a extremei drepte care a vrut „să pună țara în război civil”.

copyright © 2024 mesagerul.ro