Mesagerul.ro

„Punctul de control al viitorului”

„Punctul de control al viitorului”

„Punctul de control al viitorului”: Va trece SUA la tehnologia de recunoaștere facială în aeroporturi?

Un pasager merge la un punct de control de securitate al aeroportului din America, strecoară o carte de identitate într-un slot și se uită într-o cameră aflată deasupra unui mic ecran.

Ecranul clipește „Foto completă” și persoana trece fără a fi nevoit să predea cartea de identitate ofițerului care stă în spatele ecranului.

Totul face parte dintr-un proiect pilot al Transportation Security Administration (TSA) pentru a evalua utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială la mai multe aeroporturi din țară.

„Ceea ce încercăm să facem cu acest lucru este să îi ajutăm pe ofițeri să stabilească de fapt că ești cine spui cine ești”, spune Jason Lim, managerul capacităților de management al identității TSA, în timpul unei demonstrații făcute reporterilor la Aeroportul Internațional Thurgood Marshall din Baltimore-Washington.

Criticii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la problemele de părtinire a tehnologiei de recunoaștere facială și posibilele repercusiuni pentru pasagerii care doresc să renunțe.

Tehnologia este în prezent în 16 aeroporturi. Pe lângă Baltimore, este folosit la Reagan National lângă Washington DC, aeroporturi din Atlanta, Boston, Dallas, Denver, Detroit, Las Vegas, Los Angeles, Miami, Orlando, Phoenix, Salt Lake City, San Jose și Gulfport-Biloxi. și Jackson în Mississippi.

Diverse forme de tehnologie care utilizează informații biometrice, cum ar fi identificarea feței, scanarea retinei sau potrivirile cu amprentele digitale, au devenit mai răspândite atât în sectorul privat, cât și în guvernul federal.

Oficialul TSA, Keith Jeffries, spune că pandemia a accelerat foarte mult lansarea diferitelor tipuri de această tehnologie „fără atingere”, prin care un pasager nu predă un document unui agent.

Și el își imaginează un „punct de control al viitorului” în care fața unui pasager poate fi folosită pentru a-și verifica bagajele, a trece prin punctele de control de securitate și a se îmbarca în avion - totul fără a fi nevoie să scoată cardul de îmbarcare sau documentele de identitate.

„S-ar putea ca pasagerii să fie îngrijorați că, dacă se opun recunoașterii feței, vor fi mai suspectați”, a spus Foster. Jeramie Scott, de la Electronic Privacy Information Center, spune că, deși acum este voluntar, s-ar putea sa fie așa doar o scurtă perioadă.

copyright © 2024 mesagerul.ro