Mesagerul.ro

Rebelii Houthi din Yemen au capturat o navă de marfă

Rebelii Houthi din Yemen au capturat o navă de marfă

Rebelii Houthi au luat ostatici peste 24 de membri ai echipajului și sunt temeri că tensiunile regionale se accentuează în legătură cu războiul Israelului Hamas.
Rebelii Houthi au spus că au deturnat nava pentru legătura cu Israelul și au luat echipajul ca ostatici. Grupul a avertizat că va continua să ținteze nave în apele internaționale care au fost legate sau deținute de israelieni până la sfârșitul campaniei Israelului împotriva conducătorilor Hamas din Gaza.
„Toate navele care aparțin inamicului israelian sau care se ocupă de acesta vor deveni ținte legitime”, au spus Houthii.
Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a învinuit houthii pentru atacul asupra Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, un transportator de vehicule afiliat unui miliardar israelian. Se spune că cei 25 de membri ai echipajului aveau o gamă largă de naționalități, inclusiv bulgară, filipineză, mexicană și ucraineană, dar că la bord nu se afla niciun israelian.

Houthii au spus că îi tratează pe membrii echipajului „în conformitate cu valorile lor islamice”, dar nu au explicat ce înseamnă asta.
Purtătorul de cuvânt al Houthi, Yahya Sare'e, a postat pe Twitter o amenințare că toate navele deținute sau operate de Israel vor fi vizate.

Biroul lui Netanyahu a condamnat captura ca fiind un „act terorist iranian”. Armata israeliană a numit deturnarea un „incident foarte grav cu consecințe globale”.
Oficialii israelieni au insistat că nava era deținută de britanici și operată de japonezi. Cu toate acestea, detaliile de proprietate din bazele de date publice de transport maritim i-au asociat pe proprietarii navei cu Ray Car Carriers, care a fost fondată de Abraham „Rami” Ungar, care este cunoscut drept unul dintre cei mai bogați bărbați din Israel.
Ungar a declarat pentru Associated Press că era la curent cu incidentul, dar nu a putut comenta în timp ce așteaptă detalii. O navă legată de el a suferit o explozie în 2021 în Golful Oman. Presa israeliană a dat vina pe Iran la acea vreme.

copyright © 2023 mesagerul.ro