BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Reduceri de salarii și disponibilizări în sectorul bugetar

Reduceri de salarii și disponibilizări în sectorul bugetar

Guvernul României ia în considerare reduceri de salarii și disponibilizări în sectorul bugetar.

Tăieri de salarii sau disponibilizări – acestea sunt soluțiile luate în considerare de Guvern. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a prezentat informația în cadrul unei emisiuni TV locale.
România este o țară în care există un decalaj masiv între salariile funcționarilor publici și angajații privați. Și anume, în România, diferența considerabilă dintre salariul mediu în sectorul public și media pe economie ajunge la 70%. Acest lucru este de necrezut, mai ales când ne gândim la calitatea serviciilor publice.

În afară de aceasta, bugetarii au crescut în număr în ultimii ani, ajungând acum la 1.280.000 de funcţionari publici. Majoritatea lucrează în Educație, Afaceri Interne, Finanțe și Sănătate.

Va putea România să aplice o măsură atât de drastică? Realitatea este că acest gen de reformă a fost aplicat cândva în 2010, când Traian Băsescu, președintele de atunci, a anunțat că salariile în sectorul public vor fi tăiate cu 25%. În acel moment, într-o criză financiară simplă, s-a intenționat să se aplice aceeași măsură pentru pensii, dar Guvernul a dat înapoi când Curtea Constituțională a indicat că acest lucru nu poate fi aplicat.

Pe de altă parte, toate încercările de concediere a angajaților din sectorul public au eșuat, sau Guvernul a făcut altceva: au eliminat posturile neocupate spunând că întrerup locurile de muncă. Niciun funcționar public nu a fost concediat, dar posturile neocupate au fost șterse, într-adevăr.

Deficitul public din România tocmai a atins un nou record, iar liderul Opoziției a avertizat anul trecut că România se îndreaptă spre falimentul de stat, exact ca și Grecia. Așa că Guvernul ar trebui să ia în considerare reducerea drastică a locurilor de muncă sau a salariilor. Oricum ar fi, zilele de dolce far niente în sectorul public românesc sunt pe cale să se încheie.

copyright © 2024 mesagerul.ro