BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Rezultate financiare OTP BANK

Rezultate financiare OTP BANK

OTP Bank România anunță rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2023.

OTP Bank România continuă strategia de consolidare a activităților locale, cu evoluții pozitive pe principalele linii de business, proiecte de investiții și rezultate operaționale.

Profitul operațional a ajuns la 47 de milioane de lei, marcând o creștere de 37% față de 2022.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 10%, la un total de 208 milioane lei.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 2% față de trimestrul precedent, ca urmare a reducerii cu 4% a cererii în zona creditului retail.

Depozitele au scăzut cu 1% față de ultimul trimestru al anului trecut, urmând o tendință moderată, similară cu cea din zona de creditare (+12%).

Rezultatul după impozitare a atins 15 milioane lei, indicatorul fiind influențat de creșterea cheltuielilor operaționale și a costurilor de risc față de trimestrul precedent.

OTP Group anunță rezultatele financiare pentru primele trei luni ale anului 2023. Potrivit raportului publicat la Budapesta, care prezintă rezultatele consolidate ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit după impozitare de 15 milioane lei. în primul trimestru al anului 2023, fiind influențată de creșterea cheltuielilor de exploatare (+12%) și a costurilor de risc (+24%) față de ultimul trimestru din 2022.

Profitul operațional în T1 2023 a ajuns la 47 de milioane de lei, în creștere cu 37% față de același trimestru al anului trecut, susținut de efectul unei creșteri cu 12% a veniturilor totale față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, cheltuielile de exploatare au crescut cu 12%, în mare parte din cauza comisionului anual de asigurare a depozitelor plătit în ianuarie pentru un an întreg. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cheltuielile de exploatare au crescut cu doar 7% în primele trei luni ale anului 2023, găzduind o creștere a FTE de 2,5% și o rată anuală a inflației de 14,5%.

„Începutul acestui an reprezintă o tranziție între contextul anului 2022 și îmbunătățirea treptată așteptată pentru principalii indicatori economici pe parcursul acestui an. În aceeași măsură, evoluțiile principalelor linii de business diferă în funcție de tendințele pieței și de modificările preferințelor clienților, așa că suntem în general mulțumiți de performanța primului trimestru al anului. Am obținut rezultate financiare bune, cu creșteri ale veniturilor și ale profitabilității operaționale față de anul precedent, întărind poziția băncii într-un moment în care unele segmente de business prezintă anumite provocări. Astfel, echipa s-a concentrat pe propunerea unei oferte adaptate contextului actual pentru a sprijini clienții individuali și cerințele mediului de afaceri local. În 2023 ne îndreptăm în aceeași direcție, cu un portofoliu de produse și servicii actualizat în mod constant la evoluția economiei locale, pentru a aduce valoare adăugată clienților, continuând în același timp să lucrăm pentru obiectivul unei creșteri locale echilibrate și durabile.” , a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 10%, la un total de 208 milioane lei. Un efect pozitiv, care a contribuit semnificativ la ameliorarea acestui indicator, rezultă din gestionarea activă a lichidității activelor băncii, în timp ce venitul net din comisioane a crescut cu 40% pe seama taxelor de reziliere anticipată a contractului de leasing. Tendința de îmbunătățire a marjei nete de dobândă a continuat; creșterea a fost de 49 puncte de bază t-o-t la 4,02%.

În primul trimestru, costul total al riscului a crescut cu 24% la -29 milioane lei, în urma modificării volumelor provizioanelor pentru alte riscuri. Provizionul pentru deprecierea creditelor a scăzut cu 15% trimestrial (-2% pe an).

Volumul creditelor performante a scăzut cu 2% în primul trimestru al anului, ca urmare a scăderii cu 4% în zona creditelor retail, în principal datorită ponderii mari a rambursărilor anticipate și în concordanță cu evoluțiile pieței ipotecare locale. Pe o bază anuală, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, creditarea pentru IMM-uri a crescut cu 3%, pentru sectorul corporate cu 10%, în timp ce zona de leasing a avut o creștere de 20%.

copyright © 2024 mesagerul.ro