BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

România, a solicitat deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE

România, a solicitat deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE

Un grup de 11 țări, inclusiv România, a solicitat deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE. Aceste 11 state membre ale UE au cerut miercuri președinției belgiene a Consiliului UE să adopte cadrul de negociere pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova până la sfârșitul lunii, pentru a permite organizarea conferințelor interguvernamentale cu cele două țări. Informația a fost relatată de agenția EFE.

Cele 11 state semnatare sunt: Republica Cehă, Estonia, Germania, Finlanda, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia. Miniștrii de externe și secretarii de stat din aceste țări au subliniat în scrisoarea lor adresată președinției belgiene a Consiliului UE că, având în vedere situația dificilă din Ucraina și alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE în Republica Moldova, adoptarea acestui cadru de negociere ar încuraja reformele și ar ridica moralul în aceste țări.

Oficialii au solicitat în mod colectiv Consiliului Afaceri Generale să adopte cadrul de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova nu mai târziu de luna iunie, în vederea convocării conferințelor interguvernamentale cu ambele țări până la sfârșitul lunii iunie 2024. Ei au reamintit că liderii europeni au convenit în cadrul summitului din martie asupra necesității de a adopta rapid cadrul de negociere pentru aceste două țări și de a avansa fără întârziere.

Prin acceptarea acestor cadre de negociere și convocarea conferințelor interguvernamentale, UE ar deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

copyright © 2024 mesagerul.ro