BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Scăderea prețurilor la energie stimulează perspectivele de creștere ale UE

Scăderea prețurilor la energie stimulează perspectivele de creștere ale UE

Scăderea prețurilor la energie stimulează perspectivele de creștere ale UE, spune Comisia.

Economia europeană continuă să dea dovadă de rezistență într-un context global dificil și se așteaptă acum să crească mai mult decât se aștepta în următorii doi ani.

Acest lucru se datorează prețurilor mai scăzute la energie, atenuării constrângerilor de aprovizionare și unei piețe a muncii puternice care a susținut o creștere moderată în primul trimestru al anului 2023, eliminând o dată pentru totdeauna temerile de recesiune.

Acestea au fost principalele constatări ale Comisiei Europene, care și-a prezentat luni previziunile de primăvară la Bruxelles. Acest început de an mai bun decât se aștepta ridică perspectivele de creștere pentru economia UE la 1,0% în 2023 (în creștere de la 0,8% în prognoza intermediară de iarnă) și la 1,7% în 2024 (1,6% în iarnă), potrivit date.

Este de așteptat ca Irlanda să înregistreze cea mai mare creștere dintre cele 27 de state membre ale blocului, cu 5,5% în acest an și 5,0% în 2024. Suedia și Estonia sunt totuși văzute contractându-se în acest an, cu PIB-uri de -0,5% și, respectiv, -0,4%. Pentru țara baltică, 2023 ar trebui, prin urmare, să fie al doilea an consecutiv cu o creștere negativă, dar se estimează că apoi va reveni puternic și va crește cu 3,1% în 2024.

Între timp, puterea economică a blocului, Germania, ar trebui să înregistreze o creștere anemică în acest an de doar 0,2%, urmată de 1,4% anul viitor. Franța ar trebui să se descurce puțin mai bine în acest an – 0,7% – și dublu față de anul următor.

Dar nu toate sunt vești bune. Pe fondul presiunilor persistente ale prețurilor de bază, inflația a fost, de asemenea, revizuită în sus în comparație cu iarna, iar acum se estimează că va ajunge la 6,7% în 2023 și la 3,1% în 2024, cu previziuni mai scăzute pentru zona euro.

Ungaria va fi cea mai afectată, inflația atingând 16,4% în acest an, urmată de Cehia și Polonia, cu valori apropiate de 12%.

Luxemburg, Belgia și Spania ar trebui să aibă cele mai scăzute valori ale inflației - între 3% și 4% - în acest an.

„Economia UE rezistă remarcabil de bine în fața agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, ceea ce duce la o îmbunătățire a prognozei de creștere actuale pentru 2023”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Executive, într-o declarație.

„Cu prețurile la energie în mod clar scăzute, guvernele ar trebui să poată elimina treptat măsurile de sprijin și să-și reducă povara datoriei”.

Prețurile semnificativ mai mici ale energiei își fac drum prin economie, reducând costurile de producție ale firmelor. Consumatorii își văd, de asemenea, facturile la energie în scădere, deși consumul privat va rămâne scăzut, deoarece creșterea salariilor este în urmă cu inflația.

După ce a atins un vârf în 2022, inflația generală a continuat să scadă în primul trimestru al anului 2023, pe fondul unei scăderi bruște a prețurilor la energie. Inflația de bază (inflația generală, excluzând energia și alimentele neprocesate) se dovedește, totuși, mai persistentă.

În martie, a atins un maxim istoric de 7,6%, dar se preconizează că va scădea treptat în orizontul de prognoză, pe măsură ce marjele de profit absorb presiunile salariale mai mari și condițiile de finanțare se înăspresc.

„Inflația s-a dovedit mai persistentă decât se aștepta, dar se estimează că va scădea treptat în restul anului 2023 și în 2024. Și îmbunătățirea finanțelor publice va continua, pe măsură ce măsurile de sprijin energetic sunt retrase progresiv”, a declarat comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni.

În fiecare an, Comisia publică două previziuni cuprinzătoare (primăvară și toamnă) și două previziuni intermediare (iarnă și vară). Previziunile intermediare acoperă PIB-ul anual și trimestrial și inflația pentru anul curent și anul următor pentru toate statele membre, precum și agregatele UE și din zona euro.

Prognoza economică de vară 2023 a Comisiei Europene va actualiza previziunile privind PIB-ul și inflația și este de așteptat să fie prezentată în iulie 2023.

copyright © 2024 mesagerul.ro