Mesagerul.ro

Școala, câinii lupi şi bastoanele electrice

Școala, câinii lupi şi bastoanele electrice

Marea poveste covid are nevoie de participanţi, şi acum a venit rândul elevilor.

"De luni, 14 septembrie, începe şcoala. Scopul ei declarat, subliniat, pritocit, este introducerea elevilor în naraţiunea covid. Nu cartea, nu socializarea, nu aducerea copiilor treptat în lumea adulţilor. Marea poveste covid are nevoie de participanţi, şi acum a venit rândul elevilor. Toate “măsurile” sacrifică şcoala şi torturează elevii într-un nou Guantanamo. Masca pe figură 6 ceasuri, interdicţia de a se ridica din bancă, renunţarea la cele mai multe dintre orele de sport, traseu inflexibil prin şcoală, lipsesc doar gardurile de sârmă ghimpată, câinii lupi şi bastoanele electrice. Pauzele decalate (pentru prima dată în istorie în şcoală va fi concomitent oră şi pauză) înseamnă gălăgie permanentă, iar acolo unde profesorii vor preda cu masca pe figură lecţia se va auzi foarte prost.

Mi-e foarte milă de cei care vor gusta din prima săptămână “învăţământul hibrid”, nişte ageamii şi-au imaginat că un laptop în clasă şi o conexiune internet permit transmiterea orei în bune condiţii. Va fi un calvar. Nu doar renunţarea brutală la toată misiunea şcolii (nimeni nu e preocupat de analfabetismul funcţional, care e cota noastră de rebut), ci intrarea într-o altă dimensiune, totalitară, de lagăr pedagogic, marchează despărţirea şcolii de carte şi transformarea ei într-un instrument al civilizaţiei digitale. Ceea ce a fost cândva tractorul pentru agricultură, o unealtă care a schimbat complet domeniul pe care trebuia să-l slujească, este astăzi calculatorul pentru şcoală: a cucerit-o definitiv, până la subjugare.

Începând de azi sunt oficial refuznik, o fosilă dintr-o altă civilizaţie, cu epopei, texte sacre, hermeneutică şi critică literară. Toate îndemnurile mele spre lectură şi înţelegerea pe care ne-o furnizează maeştrii civilizaţiei vor fi dinainte de potop. Sunt o cucuvea care cântă a mort într-o beznă pe care o văd cu claritate. Nu mai sunt profesor, m-au transformat intr-un gardian de lagăr al cărui scop va fi să le facă deţinuţilor viaţa acceptabilă. Voi preda discernământ şi revoltă atât timp cât încă voi mai fi parte a unui sistem care a transformat abuzul în normă. Până acum am crezut în reguli, şi am fost convins că şcoala are din reguli un mijloc şi un scop. S-a terminat, nu mai cred în nimic. Nu voi mai putea niciodată să le spun elevilor că normele trebuie respectate."

Sursa: Facebook

Autor: Radu Iliescu

copyright © 2020 mesagerul.ro