BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Seară de Poezie Armână.

Seară de Poezie Armână.

PEN ARMẬN și PEN ROMẬNIA vă invită la o „Seară de Poezie Armână”, pe 22 mai 2023, ora 18.00, la Sala Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.

În cadrul evenimentului vor recita poeți din mai multe țări balcanice: Albania, Grecia, Macedonia de Nord, Serbia și România.

Alexandru Gica va susține o cuvântare pe tema „Armânii și Bucureștiul”, iar George Vrana va vorbi despre „Scriitorii români de origine armână.

Tot acolo va avea loc o expoziție de lucrări ale sculptorului Mihai Tugearu, precum și o expoziție de cărți Armâne.

Etnologul Leonidas Embirikos a scris în Prefața la antologia cu 12 poeți armâni, ediție bilingvă armân-greacă, „Avigljitori di zboară”, ("Veghetori de cuvinte”) Salonic, 2019: „Poeții armâni scriu poezii în toate limbile Balcanilor, dar scriu în același timp, și în limba maternă – Armân.(…)

Interesant este că, scriind în alte limbi, Armânul nu și-a părăsit cultura (…)

Poeții armâni au început să scrie poezie modernă în limba lor, în același timp cu alți poeți din Balcani, în secolul al XIX-lea, dar rădăcinile lor sunt mult mai vechi.(…)

Universul lor este între Disperare și Speranță. (...)”

În 1922, Regina Maria, la invitația armeanului Marcu Beza, scriitor și diplomat la Legația României la Londra, sprijină înființarea Centrului PEN Român; în 2022, la Uppsala, Centrul ARMẬN PEN, cu sediul la Belgrad, reprezentant al scriitorilor armâni din Peninsula Balcanică și din restul Europei, a fost primit în familia PEN International. Vă invităm la primul mare eveniment al PEN ARMẬN.

copyright © 2024 mesagerul.ro