Mesagerul.ro

„Serviciul militar obligatoriu este exclus."

„Serviciul militar obligatoriu este exclus.

Distribuie Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a transmis, luni seară, că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens, informează News.ro.

„E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (…) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens”, a declarat, luni seară, la Euronews România, Angel Tîlvăr. Ministrul a explicat, însă, că se pune în discuţie existanţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armata. Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane de 18-35 de ani. „Nu ştim cum se va întâmpla, suntem în faza în care discutăm despre asta”, a afirmat ministrul. 

Potrivit lui Tîlvăr, Armata Română a trecut de la peste 320.000 de oameni la situaţia de a avea aproximativ 80.000. „Din punct de vedere numeric Armata a scăzut, iar nevoiele operaţionale sunt care sunt şi care nu au mai fost în Europa de mult”, a adăugat ministrul apărării. Acesta susţine, însă, cu tărie că nu există pericolul unui război. „România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate din acest punct de vedere. Şi nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi şi să ai oameni la dispoziţie într-o situaţie”, a mai declarat Tîlvăr. 

Reacţia ministrului apărării vine după ce şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a cerut pregătirea populației pentru extinderea războiului din Ucraina. Printre măsurile dorite de general se numără introducerea serviciu militar în termen, dar doar în regim voluntar. „Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, a precizat Gheorghiță Vlad. 

Sursa: libertatea.ro

copyright © 2024 mesagerul.ro