Mesagerul.ro

Soția maestrului spion Budanov a fost otrăvită.

Soția maestrului spion Budanov a fost otrăvită.

Ucraina spune că soția maestrului spion Budanov a fost otrăvită.

Soția șefului spionului militar al Ucrainei a fost otrăvită cu metale grele și urmează un tratament într-un spital, a declarat marți un purtător de cuvânt al agenției.

Marianna Budanova este soția lui Kyrylo Budanov, care conduce agenția de informații militare ucrainene GUR, care a fost implicată în mod proeminent în operațiuni clandestine împotriva forțelor ruse de la invazia Rusiei din februarie 2022 a Ucrainei.
„Da, pot confirma informațiile, din păcate, sunt adevărate”, a declarat purtătorul de cuvânt al GUR Andriy Yusov, fără a clarifica când a avut loc otrăvirea.

Serviciul ucrainean al BBC l-a citat pe Yusov spunând că mai mulți oficiali GUR au experimentat și simptome mai ușoare de otrăvire.

Profilul public al lui Budanov a crescut în Ucraina și Occident, unde este portretizat ca un creier din culise al operațiunilor de ripostă împotriva Rusiei. În presa rusă, el este o figură a urii.
Tânărul în vârstă de 37 de ani a fost el însuși ținta mai multor atentate asupra vieții sale, inclusiv a unui atentat cu mașina rătăcită.

Dacă ar fi confirmată ca fiind deliberată, presupusa otrăvire a soției sale ar reprezenta cea mai serioasă țintire a unui membru al familiei unei personalități de conducere ucrainene înalt în timpul războiului de 21 de luni.

Otrăvirea a fost raportată pentru prima dată de instituțiile de presă ucrainene.

O publicație, Babel, a citat o sursă neidentificată care a spus că Budanova a fost în spital și termina un curs de tratament pentru efectele otrăvirii.

Un alt punct de vânzare, Ukrainska Pravda, a citat o sursă neidentificată care a spus că otrava a fost probabil administrată prin alimente.

Moscova a acuzat anterior serviciile secrete ucrainene pentru uciderea unui blogger rus pro-război și a unui jurnalist pro-război pe teritoriul Rusiei. Ucraina neagă implicarea în aceste decese.

Separat, presa rusă a raportat că un tribunal din Moscova l-a arestat în lipsă pe Budanov în aprilie, sub acuzația de terorism.

copyright © 2024 mesagerul.ro