Mesagerul.ro

Stația Spațială Internațională împlinește 25 de ani.

Stația Spațială Internațională împlinește 25 de ani.

ISS împlinește 25 de ani, să aruncăm o privire în urmă asupra moștenirii laboratorului spațial.

Zburând prin spațiu cu 27.500 de mile pe oră, Stația Spațială Internațională înconjoară întregul glob aproximativ o dată la 90 de minute - ceea ce înseamnă 16 răsărituri și apusuri la fiecare 24 de ore. În orice moment, stația găzduiește nu mai puțin de șapte membri internaționali ai echipajului, zonele de locuit și de lucru ale stației fiind de mărimea unei case medii cu șase dormitoare.

ISS a devenit, fără îndoială, o piesă emblematică a istoriei omenirii, iar pe 20 noiembrie, NASA a sărbătorit împlinirea stației de 25 de ani. Această aniversare, în special, este puțin amăruie, deoarece stația în sine urmează să fie dezafectată până în 2030, deoarece structura va deveni prea uzată până atunci pentru a putea găzdui astronauții în siguranță. Deci, cu o dată de expirare plasată pe piciorul umanității în spațiu, merită să vorbim despre ceea ce am învățat și de ce contează.

Într-un mod evident, ISS a fost esențială în dezvoltarea hardware-ului spațial. Pentru ingineri, stația a oferit provocarea fără precedent de a crea un habitat pe orbită joasă a Pământului, care poate găzdui în siguranță o populație semi-permanentă de oameni. Condițiile de microgravitație, amenințarea coliziunilor cu resturile spațiale și radiațiile cosmice dăunătoare creează, de asemenea, un mediu nou în care oamenii de știință au trebuit să rezolve probleme logistice.

Și datorită acestor soluții, ISS a oferit oamenilor o oportunitate de a testa noi tehnologii care ar putea fi utilizate într-o zi în timpul unor aventuri mai lungi și mai îndepărtate cu echipaj în alte zone ale sistemului solar și poate chiar în spațiul profund. Dar, deși ISS a fost în mod clar o sursă de inovație tehnologică, poate și mai important, ne-a permis să înțelegem modul în care starea în spațiu afectează oamenii.

Corpul uman a evoluat pe suprafața Pământului, așa că a fost construit pentru a rămâne pe Pământ. Spațiul prezintă un nou set de provocări. De exemplu, astronauții de pe ISS trebuie să petreacă două ore pe zi făcând exerciții pentru a preveni atrofia musculară, deoarece corpurile lor nu trebuie să lucreze continuu împotriva gravitației de la suprafața planetei, deteriorându-și astfel puterea.

„Din programul ISS, NASA a învățat cu adevărat ce se întâmplă cu corpul uman în zero-G în timpul zborurilor de lungă durată. Când vom merge pe Marte, îi vom angaja pe acești oameni într-o misiune de lungă durată, așa că este imperativ să știm ce înseamnă asta, a declarat într-un comunicat Brain Ferry, manager de misiune al programului echipajului comercial la NASA.

Viața pe ISS prezintă, de asemenea, o serie de provocări psihologice pentru astronauți. Izolarea, lipsa de intimitate și un mediu de lucru cu așteptări mari pot contribui la condiții de muncă destul de dificile. Studierea efectelor psihologice ale trăirii și lucrului în spațiu pe ISS i-a ajutat pe cercetători să înțeleagă de ce vor avea nevoie oamenii pentru a se dezvolta în călătorii mai lungi în spațiul profund.

copyright © 2025 mesagerul.ro