BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

SUA îndeamnă Turcia să sprijine candidatura Suediei la NATO

SUA îndeamnă Turcia să sprijine candidatura Suediei la NATO

Cel mai înalt diplomat al SUA a spus că „a venit timpul” ca Turcia să susțină candidatura Suediei pentru aderarea la NATO.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat marți că „este momentul” ca Turcia să renunțe la obiecțiile la aderarea Suediei la NATO.

Suedia și Finlanda vecină au dorit să adere la NATO după ce Rusia și-a început invadarea pe scară largă a Ucrainei anul trecut. În timp ce Finlanda s-a alăturat alianței militare de atunci, aderarea Suediei este încă în așteptare - Ungaria și Turcia încă nu au acceptat aderarea la Stockholm.

„Din perspectiva Statelor Unite, acum este momentul să finalizăm aderarea Suediei”, a spus Blinken. „Din nou, s-au făcut pași foarte semnificativi pentru a aborda preocupările foarte legitime și cred că în ceea ce privește propriile calificări pentru calitatea de membru din prima zi, a fost calificat”.
Administrația Biden a mai spus că Ankara ar trebui să primească avioane de luptă F-16 modernizate „cât mai curând posibil.” Și, în timp ce Blinken a susținut că administrația nu a legat cele două probleme, el a recunoscut, de asemenea, că unii parlamentari americani au făcut-o.

Președintele american Joe Biden a legat implicit cele două probleme într-un apel telefonic cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, luni.

„Am vorbit cu Erdogan și încă vrea să lucreze la ceva la F-16. I-am spus că vrem o înțelegere cu Suedia. Așa că hai să facem asta”, a spus Biden.

Dar Blinken a insistat că cele două probleme sunt distincte și a subliniat că finalizarea ambelor ar întări dramatic securitatea europeană.

„Ambele sunt vitale, în opinia noastră, pentru securitatea europeană”, a spus Blinken. „Credem că ambele ar trebui să meargă înainte cât mai repede posibil; adică aderarea Suediei și avansarea mai larg la pachetul F-16.”

„Credem că este momentul”, a spus Blinken.

Turcia a acuzat Suedia că este prea blândă cu grupurile pe care Ankara le consideră teroriste, iar o serie de proteste de ardere a Coranului la Stockholm i-au înfuriat baza de sprijin religios.

copyright © 2024 mesagerul.ro