BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Țările UE încheie un acord major cu privire la normele de migrație

Țările UE încheie un acord major cu privire la normele de migrație

Țările UE încheie un acord major cu privire la normele de migrație, realizând primul progres în ultimii ani.

Acordul deschide calea pentru introducerea de noi reguli pentru a gestiona colectiv primirea și relocarea solicitanților de azil. Anul trecut, UE a primit peste 962.000 de cereri de azil, cea mai mare cifră din 2016.

Regulile au fost supuse la vot în timpul unei reuniuni a miniștrilor de interne la Luxemburg, care a fost precedată de o atmosferă de optimism care părea să crească șansele unui rezultat pozitiv.

Dar discuțiile se dovedesc grele și laborioase: miniștrii și adjuncții lor și-au petrecut aproape toată ziua tocind detalii esențiale și rescriind texte.

Suedia, țara care deține președinția rotativă a Consiliului UE, și-a împins statele membre să rămână pe loc și să continue negocierile până la găsirea unui consens larg.

În cele din urmă, noile reguli au fost aprobate cu o marjă mai mare decât se anticipase.

Italia, o țară din prima linie care a declarat stare de urgență pentru a face față unei creșteri abrupte a noilor sosiți, a ales să voteze pentru. În timpul întâlnirii, poziția Romei a fost văzută ca fiind cea care a încheiat acordul pentru a asigura o majoritate calificată.

„Nu eram sigură că va veni această zi”, a declarat Maria Malmer Stenergard, ministrul suedez al migrației, sărbătorind momentul în mijlocul aplauzelor colegilor săi. „Este o zi mare pentru noi”.

Regulile aprobate joi provin din Noul Pact privind Migrația și Azilul, o propunere holistică prezentată de Comisia Europeană în septembrie 2020.

Cel mai inovator element al pactului este un sistem de „solidaritate obligatorie” care ar oferi statelor membre două opțiuni principale în vremuri de presiune migratorie.

Acceptați un număr de solicitanți de azil relocați.
Plătiți pentru returnarea solicitanților respinși în țara lor de origine.
Opțiunile sunt de „o valoare egală” și oferă guvernelor suficient spațiu de manevră, a spus Malmer Stenergard.

„Vom avea proceduri mai simple, mai clare și mai scurte”, a menționat ministrul.

Acest mecanism de solidaritate, împreună cu noile reguli privind procedurile de frontieră, sunt cele două acte legislative care au fost votate joi.

Conform celei mai recente propuneri elaborate de Suedia, valoarea relocarilor a fost stabilită la 35.000 de solicitanți de azil pe an în întreaga bloc, în timp ce contribuția financiară este estimată la 20.000 de euro pentru fiecare solicitant respins.

Acordul politic va permite acum Consiliului UE să înceapă negocieri cu Parlamentul European cu scopul de a finaliza legislația înainte de alegerile UE de anul viitor.

Obiectivul final este eliminarea modului ad-hoc de gestionare a crizelor care a fost instituit de la criza migrației din 2015 și care s-a dovedit teribil de inadecvat pentru a face față unei provocări care depășește granițele naționale.

copyright © 2024 mesagerul.ro