BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

„Teleenciclopedia” aniversează, astăzi 22 mai 2024, 59 de ani de la prima difuzare.

„Teleenciclopedia” aniversează, astăzi 22 mai 2024, 59 de ani de la prima difuzare.


În seara zilei de 22 mai 1965, la ora 20.00, a debutat la Televiziunea Română „Teleenciclopedia", cea mai longevivă emisiune de televiziune din România.

Prima ediție a Teleenciclopediei a fost transmisă în direct, cu un crainic care făcea legătura între diversele subiecte ale emisiunii. Debutul acestei emisiuni a fost anunțat în presă, conform Radio România. Primii producători au fost Dumitru Udrescu și Adolf Oprescu, cel din urmă fiind responsabil și pentru alegerea genericului sonor. Momentul muzical a fost compus de Nicolae Kirculescu și interpretat de Orchestra Radiodifuziunii Române, sub bagheta lui Iosif Conta, cu Dan Grigore ca solist, pe atunci student.

De-a lungul anilor, printre consultanții științifici ai „Teleenciclopediei” s-au numărat personalități precum Harald Alexandrescu, Octavian Paler, Răzvan Theodorescu, Alexandru Marinescu și Ion Frunzetti. Textele emisiunii au fost aduse la viață de vocile unor renumiți actori și crainici: Mariana Zaharescu, Sanda Țăranu, Traian Stănescu, Ion Caramitru, Adela Mărculescu, Lucia Mureșan, Dinu Ianculescu, Silviu Stănculescu, Irina Petrescu, Mihai-Gruia Sandu, Florian Pittiș, Carmen Movileanu și Mircea Neacșa.

În perioada comunistă, „Teleenciclopedia” era privită ca o oază de informație într-un program dominat de propaganda de partid. Totuși, emisiunea nu a fost scutită de cenzură, fiind interzise subiecte precum bunăstarea din țările capitaliste, regii României sau religia. De asemenea, nuditatea era un alt subiect tabu.

În prezent, „Teleenciclopedia” și-a păstrat formatul și scopul, continuând să difuzeze documentare despre natură, geografie, artă, tehnologie, istorie, civilizații, religie și sănătate. Cele mai multe documentare sunt achiziționate de la BBC.

copyright © 2024 mesagerul.ro