„Teleenciclopedia” aniversează, astăzi 22 mai 2024, 59 de ani de la prima difuzare.
În seara zilei de 22 mai 1965, la ora 20.00, a debutat la Televiziunea Română „Teleenciclopedia", cea mai longevivă emisiune de televiziune din România.
Prima ediție a Teleenciclopediei a fost transmisă în direct, cu un crainic care făcea legătura între diversele subiecte ale emisiunii. Debutul acestei emisiuni a fost anunțat în presă, conform Radio România. Primii producători au fost Dumitru Udrescu și Adolf Oprescu, cel din urmă fiind responsabil și pentru alegerea genericului sonor. Momentul muzical a fost compus de Nicolae Kirculescu și interpretat de Orchestra Radiodifuziunii Române, sub bagheta lui Iosif Conta, cu Dan Grigore ca solist, pe atunci student.
De-a lungul anilor, printre consultanții științifici ai „Teleenciclopediei” s-au numărat personalități precum Harald Alexandrescu, Octavian Paler, Răzvan Theodorescu, Alexandru Marinescu și Ion Frunzetti. Textele emisiunii au fost aduse la viață de vocile unor renumiți actori și crainici: Mariana Zaharescu, Sanda Țăranu, Traian Stănescu, Ion Caramitru, Adela Mărculescu, Lucia Mureșan, Dinu Ianculescu, Silviu Stănculescu, Irina Petrescu, Mihai-Gruia Sandu, Florian Pittiș, Carmen Movileanu și Mircea Neacșa.
În perioada comunistă, „Teleenciclopedia” era privită ca o oază de informație într-un program dominat de propaganda de partid. Totuși, emisiunea nu a fost scutită de cenzură, fiind interzise subiecte precum bunăstarea din țările capitaliste, regii României sau religia. De asemenea, nuditatea era un alt subiect tabu.
În prezent, „Teleenciclopedia” și-a păstrat formatul și scopul, continuând să difuzeze documentare despre natură, geografie, artă, tehnologie, istorie, civilizații, religie și sănătate. Cele mai multe documentare sunt achiziționate de la BBC.