BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Tentativă de lovitură de stat în Bolivia 

Tentativă de lovitură de stat în Bolivia 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au transmis joi un mesaj clar de sprijin pentru ordinea constituțională și statul de drept în Bolivia, în contextul unei tentative eșuate de lovitură de stat. Ursula von der Leyen a subliniat că Uniunea Europeană condamnă cu fermitate orice încercare de a răsturna un guvern ales democratic, exprimând sprijinul pentru democrația din Bolivia și respectul pentru ordinea constituțională a acestei țări.

De asemenea, Charles Michel, președintele Consiliului European, și-a exprimat dezaprobarea față de revolta militară îndreptată împotriva guvernului legitim al președintelui Luis Arce. Michel a subliniat că Uniunea Europeană susține democrația și poporul bolivian, arătând o solidaritate fermă în fața acestor evenimente.

Tentativa de lovitură de stat a fost condusă de comandantul armatei, Juan Jose Zuniga, care a fost arestat ulterior după ce a condus un atac armat asupra sediului guvernului bolivian. Acțiunea a implicat utilizarea tancurilor și a soldaților puternic înarmați, însă nu a reușit să destabilizeze guvernul democratic.

În replică la aceste evenimente, președintele Boliviei, Luis Arce, a mulțumit poporului bolivian și comunității internaționale pentru sprijinul arătat și pentru respingerea tentativei de lovitură de stat. Arce a reafirmat angajamentul său față de democrație și față de protejarea instituțiilor democratice din Bolivia.

În cadrul instituțiilor europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a fost primul care a reacționat la tentativa de revoltă, condamnând cu fermitate aceste acțiuni. Borrell a declarat că Uniunea Europeană se opune categoric oricărei încercări de a submina ordinea constituțională în Bolivia și de a răsturna guvernele alese în mod democratic. El a reiterat solidaritatea UE cu guvernul și poporul bolivian, subliniind importanța respectării principiilor democratice și a statului de drept.

Evenimentele din Bolivia au atras atenția comunității internaționale, evidențiind fragilitatea democrațiilor în fața încercărilor de lovituri de stat și importanța sprijinului internațional pentru menținerea ordinii constituționale. Reacțiile liderilor europeni demonstrează angajamentul Uniunii Europene de a susține democrația nu doar pe continentul european, ci și la nivel global, răspunzând prompt și ferm la orice amenințare împotriva guvernelor legitime și a proceselor democratice.

Uniunea Europeană a transmis un mesaj puternic și neechivoc de susținere a democrației în Bolivia, condamnând orice formă de violență sau de destabilizare politică. Acțiunile întreprinse de liderii UE subliniază importanța cooperării internaționale și a solidarității în fața provocărilor democratice, reafirmând angajamentul pentru protejarea valorilor fundamentale ale democrației și statului de drept.

Pe măsură ce situația din Bolivia se stabilizează, sprijinul internațional, inclusiv cel din partea Uniunii Europene, rămâne esențial pentru asigurarea unui climat politic stabil și pentru întărirea instituțiilor democratice. Condamnarea fermă a tentativei de lovitură de stat și sprijinul pentru guvernul ales în mod democratic reflectă valorile fundamentale pe care Uniunea Europeană le promovează și le apără la nivel global.

Reacția promptă și fermă a liderilor europeni în fața tentativei de lovitură de stat din Bolivia subliniază angajamentul UE de a susține democrația și statul de drept. Prin condamnarea acțiunilor nedemocratice și exprimarea solidarității cu guvernul și poporul bolivian, Uniunea Europeană își reafirmă rolul de apărător al valorilor democratice și al ordinii constituționale, nu doar în Europa, ci și în alte părți ale lumii.

copyright © 2024 mesagerul.ro