Mesagerul.ro

UE extinde interdicțiile specifice asupra cerealelor ucrainene.

UE extinde interdicțiile specifice asupra cerealelor ucrainene.

UE extinde interdicțiile specifice asupra cerealelor ucrainene până la jumătatea lunii septembrie, în ciuda obiecțiilor Kievului.

Interdicțiile se aplică tranzitului cerealelor ucrainene prin Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria.
Comisia Europeană a decis luni seară să prelungească până pe 15 septembrie o serie de interdicții excepționale privind importurile fără tarife de cereale ucrainene, al căror aflux a fost creditat cu prețuri deprimante în Europa de Est și stârnind furia fermierilor locali.

Interdicțiile sunt vizate și se aplică doar circulației grâului, porumbului, rapiței și semințelor de floarea soarelui care vin în cinci țări de la periferia Ucrainei: Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria.

Prelungirea a fost aprobată în ciuda obiecțiilor exprimate de autoritățile de la Kiev, inclusiv de însuși președintele Volodymr Zelenskyy, și a „preocupărilor serioase” exprimate de Germania, Franța și alte 10 state membre într-o scrisoare comună.

„Aceste măsuri continuă să fie necesare pentru o perioadă limitată de timp, având în vedere circumstanțele excepționale de blocaje logistice grave și capacitatea limitată de depozitare a cerealelor înaintea sezonului de recoltare experimentat în cinci state membre”, a spus Comisia Europeană într-un comunicat.

Interdicțiile provin dintr-un acord încheiat între Comisia Europeană și cinci țări din Europa de Est, care s-au plâns de pierderile economice tot mai mari cauzate de excesul de cereale.
Ca parte a asistenței acordate Ucrainei, Uniunea Europeană a suspendat toate taxele și tarifele la importurile de produse, cum ar fi legume, fructe și carne, acoperite de Acordul de Asociere UE-Ucraina.

Controversa a ajuns la un clocot în aprilie, când patru dintre cele cinci țări vizate au impus măsuri unilaterale asupra unei game largi de produse alimentare ucrainene, mergând cu mult dincolo de grâu și porumb.

Disputa a surprins Bruxelles-ul prin surprindere și a ridicat întrebări cu privire la cât va dura solidaritatea politică a blocului cu națiunea sfâșiată de război.

În urma negocierilor din culise, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu cele cinci țări, cu condiția eliberării unui pachet de sprijin de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria.

Acordul a introdus „măsuri preventive excepționale și temporare” asupra a patru produse ucrainene – grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui – pe care Bruxelles le consideră a avea cel mai puternic efect perturbator.

Aceste produse sunt permise doar tranzitul prin cele cinci țări din Est, adică nu pot fi depozitate pe teritoriul lor și nici cumpărate pentru consumul intern.

În schimb, ele sunt trimise direct în alte state membre sau expediate către țări cu venituri mici din întreaga lume.

În practică, „măsurile preventive” echivalează cu o interdicție legalizată, menită să înlocuiască restricțiile unilaterale cu o abordare coordonată.

Cu toate acestea, Ungaria nu și-a ridicat încă pe deplin interdicțiile naționale.

copyright © 2024 mesagerul.ro