Mesagerul.ro

UE trebuie să-și păstreze democrația „sigură”, spune von der Leyen.

UE trebuie să-și păstreze democrația „sigură”, spune von der Leyen.

Blocul trebuie să-și facă democrația „sigură” prin creșterea investițiilor în apărare, luptând împotriva dezinformării și protejându-și economia, a declarat Ursula von der Leyen după ce și-a anunțat candidatura pentru realegere.
Politicianul german și-a confirmat luni după-amiază dorința de a conduce Comisia Europeană pentru încă cinci ani. Știrea încheie săptămâni de speculații crescânde și încinge cursa prezidențială înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.
Dacă va fi realesă, von der Leyen este hotărâtă să facă din apărare una dintre prioritățile cele mai semnificative și structurale ale celui de-al doilea mandat. Apărarea a fost timp de ani de zile un domeniu politic de profil redus la Bruxelles, până când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei și ia forțat pe europeni să ia în calcul deficiențele și slăbiciunile lor.
Creșterea online a dezinformării, a falsurilor profunde și a conținutului ilegal a pus blocul în alertă maximă, în special în contextul alegerilor, unde guvernele străine autocratice încearcă în mod activ să influențeze alegătorii și să modeleze rezultate favorabile.

„Cea mai importantă parte este să ne asigurăm că democrația noastră este sigură”, a declarat von der Leyen.
Deși deciziile militare rămân apanajul exclusiv al statelor membre, echipa von der Leyen se îndreaptă spre centralizarea mai multor puteri în partea industrială a apărării. O strategie care urmează să fie dezvăluită în curând, raportată pentru prima dată de Financial Times, va propune noi instrumente pentru a accelera producția, a organiza achizițiile comune și a lansa subvenții.
„Europa a devenit mai puternică pentru că înțelegem cu toții cât de important este să avem cheltuieli solide pentru securitate și să fim capabili să asigurăm securitate și să ne apărăm”, a spus von der Leyen.
"Trebuie să cheltuim mai mult. Trebuie să cheltuim mai bine. Și cred că trebuie să cheltuim mai mult european pentru a ne consolida baza industrială de apărare".
Obiectivul Europei de a-și spori capacitățile de apărare a devenit și mai presant după recentele remarci ale lui Donald Trump, care a spus că, dacă va fi ales președinte al SUA pentru al doilea mandat, va „încuraja” Rusia să atace orice stat NATO care nu reușește să îndeplinească ținta. de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Comentariile lui Trump au declanșat o reacție furioasă din partea liderilor occidentali și au ridicat temeri cu privire la viabilitatea pe termen lung a alianței.

NATO și UE au 22 de membri în comun, iar soarta unuia este profund legată de cea a celuilalt.
„Alianța NATO este de cea mai mare importanță pentru Uniunea Europeană”, a spus von der Leyen. „Dar cred că este important să ne facem singuri temele, să ne îndeplinim sarcinile”.
Cu toate acestea, a adăugat von der Leyen, securitatea trebuie privită într-o manieră atotcuprinzătoare. Președinția ei a inițiat conceptul de „reducere a riscurilor” pentru a face față Chinei și a introdus planuri de anvergură pentru a elimina combustibilii fosili ruși.
"De asemenea, muncim din greu pentru a avea securitate economică. Lucrăm din greu pentru a avea securitate energetică. Ne-am diversificat sursele de energie și am investit masiv în energie regenerabilă de origine, deoarece aceasta ne oferă independență energetică".
„Deci văd termenul de securitate într-un sens mult mai larg”.

copyright © 2024 mesagerul.ro