BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Vinerea Mare este o zi cu o semnificație deosebită pentru creștinătate

Vinerea Mare este o zi cu o semnificație deosebită pentru creștinătate

Vinerea Mare este o zi cu o semnificație deosebită pentru creștinătate, marcând momentul răstignirii și morții Mântuitorului Iisus Hristos. Este ultima vineri din Postul Paștelui și este caracterizată de solemnitate și adâncime spirituală pentru mulți credincioși.

Tradiția creștină recunoaște în Vinerea Mare momentul dramatic al răstignirii lui Iisus Hristos pe cruce, considerată un act suprem de jertfă pentru iertarea păcatelor omenirii. În biserica ortodoxă, această zi este singura aliturgică, ceea ce înseamnă că nu se oficiază Sfânta Liturghie.

Vinerea Mare este percepută ca o zi de doliu și meditație profundă asupra suferințelor și sacrificiului Mântuitorului. Mulți credincioși aleg să respecte postul negru în această zi, ca formă de jertfă și recunoștință față de sacrificiul lui Iisus Hristos pentru mântuirea sufletelor lor.

Postul negru implică abținerea de la mâncare și băutură până în momentul în care se încheie postul, marcând o purificare a trupului și a sufletului prin împăcare și pocăință. Această practică are rădăcini adânci în credința creștină, fiind însoțită de o serie de tradiții și superstiții religioase.

În cultura populară, Vinerea Mare este asociată cu diverse interdicții și tabuuri. Se spune că în această zi nu ar trebui să se desfășoare activități obișnuite, cum ar fi lucrul în grădină sau în gospodărie, deoarece acestea ar fi considerate păcate grave. Există chiar credința că cei care lucrează în Vinerea Mare vor avea parte de nefericire și nenorociri până la următoarea sărbătoare.

De asemenea, există și tradiții legate de semnele naturii în Vinerea Mare. Se afumă cu tămâie pomii și casele pentru a-i feri de animale sălbatice, trăsnete, boli și dăunători. Se spune că plouă în Vinerea Mare, va fi un an îmbelșugat, iar dacă nu, va fi mare sărăcie tot anul. De asemenea, se evită consumul de urzici în această zi, fiindcă se crede că Iisus a fost bătut cu un mănunchi de urzici.

Momentul în care credincioșii își încheie postul în Vinerea Mare este unul deosebit de important și este marcat de câteva evenimente semnificative din viața și patimile lui Iisus Hristos. Potrivit învățăturii bisericești, postul începe cu o zi înainte, la ora 18, și ține până în ziua următoare, tot la aceeași oră. Totuși, pentru cei care nu pot respecta postul pe întreaga durată a zilei, există câteva momente cheie în care acesta poate fi încheiat: la ora 15, când Iisus Hristos și-a încredințat sufletul Tatălui Ceresc, la ora 18, momentul coborârii de pe Cruce și al înmormântării, și la ora 21, când s-a așezat piatra pe mormânt. Aceste momente sunt văzute ca puncte de referință în viața și suferințele lui Iisus Hristos și sunt considerate adecvate pentru a marca încheierea postului pentru cei care nu pot să-l țină pe întreaga durată a zilei.

copyright © 2024 mesagerul.ro