Mesagerul.ro

Zelensky își pierde popularitatea

Zelensky își pierde popularitatea

Zelensky își pierde popularitatea din cauza greșelilor sale, spune primarul Kievului.

Popularitatea lui Volodymyr Zelensky este în scădere și el va plăti pentru greșelile sale pierzând în cele din urmă puterea, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

Într-o mustrare uimitoare a președintelui Ucrainei, Klitschko le-a spus celor doi intervievatori că îl consideră pe Zelensky din ce în ce mai izolat și autocratic.

„Oamenii văd cine este eficient și cine nu. Și au fost și sunt încă multe așteptări. Zelensky plătește pentru greșelile pe care le-a făcut”, a spus el într-un interviu pentru site-ul de știri elvețian 20 Minutes.

Fostul campion mondial la box la categoria grea, care este primarul Kievului din 2014, este un adversar politic al lui Zelensky, dar comentariile sale reflectă o nemulțumire tot mai mare față de președinte după 21 de luni de război și o contraofensivă eșuată susținută de NATO.

Sprijinul a scăzut.

Sondajele de opinie din Ucraina au arătat că atât sprijinul pentru lupta împotriva Rusiei, cât și pentru dl Zelensky au scăzut, deși sunt încă peste 60%.

Klitschko l-a învinuit pe Zelensky pentru că a ignorat avertismentele cu privire la invazia rusă din februarie 2022, eșecuri despre care a spus el aproape că au permis armata rusă să captureze Kievul.

„Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiți pentru acest război. De ce Zelensky a negat până la sfârșit că se va ajunge la asta”, a spus el.

Oponenții lui Zelensky au mărit volumul în ultimele săptămâni, acuzându-l că a gestionat greșit contraofensiva, că nu a reușit să elimine corupția, că a eschivat alegerile prezidențiale programate pentru martie și că a pierdut bunăvoința politică internațională.

"E timpul să punem capăt războiului."

Luna trecută, Oleskiy Arestovych, fostul consilier al lui Zelensky, a spus că vrea să conteste președinția ucraineană și că acum a venit timpul să începem să discutăm cu Kremlinul despre încheierea războiului.

Domnul Zelensky s-a angajat să nu negocieze niciodată cu Kremlinul.

Klitschko a spus că este de acord cu comandantul șef militar al Ucrainei, Valery Zaluzhny, că războiul a devenit un impas. Comentariile generalului major Zaluzhny, într-un interviu cu The Economist, l-au înfuriat pe domnul Zelensky, care și-a sfătuit conducerea să rămână la luptă și să rămână departe de politică.

„Uneori oamenii pur și simplu nu vor să audă adevărul”, a spus domnul Klitschko.

În timp ce domnul Klitschko a spus că Zelensky va pierde în cele din urmă puterea, el a clarificat că este important să nu se schimbe președinții în timp ce Ucraina este încă în război cu Rusia.

„Președintele are o funcție importantă astăzi”, a spus el.

Klitschko a fost un lider înalt în Revoluția de la Maidan din 2014, care a răsturnat o conducere susținută de Kremlin și a fost un susținător puternic al lui Petro Poroșenko, președintele Ucrainei în perioada 2014-19. Domnul Zelensky, un stand-up comedian înainte de a intra în politică, l-a învins pe domnul Poroșenko la alegerile prezidențiale din 2019.

Interviul domnului Klitschko cu 20 de minute a fost publicat duminică în câteva ore după o poveste amplă din revista germană Der Spiegel despre războiul din Ucraina, care l-a citat și criticând pe domnul Zelensky.

Der Spiegel l-a citat pe Klitschko spunând că domnul Zelensky a devenit izolat și că nu se întâlnesc niciodată, chiar dacă birourile lor sunt la doar câteva minute de mers pe jos.

'Presiune enormă'

El a spus că doar încăpățânarea și independența primarilor și guvernatorilor regionali împiedică Ucraina să devină un stat autocratic centrat în jurul domnului Zelensky.

„În prezent, există o singură instituție independentă, dar asupra acesteia se exercită o presiune enormă: autoguvernarea locală”, a spus el.

Domnul Klitschko a creditat, de asemenea, oficialii locali, și nu guvernul central, că au oprit atacurile rusești în primele câteva săptămâni de război.

Pe lângă faptul că este cel mai înalt primar al orașului din Ucraina, domnul Klitschko este șeful Ligii Orașelor din Ucraina, o grupare politică pentru liderii orașelor.

copyright © 2024 mesagerul.ro