Mesagerul.ro

Ziua Mondială a Bolnavului

Ziua Mondială a Bolnavului

Fundația Bucuria Ajutorului a organizat miercuri, la Centrul Național de Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, o sesiune științifică în format hibrid intitulată „Îngrijirea medicală și spirituală a bolnavilor cu cancer”. 

„Este un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Bolnavului, care are loc anual în data de 11 februarie și ce frumoasă legătură cu faptul că Patriarhia Română anul acesta l-a dedicat îngrijirii și pastorației bolnavilor”, a declarat Adriana Căruntu, managerul Fundației Bucuria Ajutorului, pentru Radio Trinitas.

„Avem bucuria ca în sală să avem cadre medicale, viitori asistenți medicali, alături de preoți. Tematicile sunt pe partea medicală și spirituală de îngrijire a bolnavilor și avem onoarea să o avem invitată pe doamna Magda Maria Jianu, director la Ministerul Educației, pe doamna Doina Carmen Mazilu, președinta Filialei București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor si Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) și pe Părintele Alin Nica, șeful preoților de caritate din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.”

Alături de aceștia, la eveniment au mai participat și alți lectori cu experiență de până la 30 de ani în domeniul medical.

„Acest eveniment vine pentru a ajuta elevii din școlile postliceale să se formeze, să aibă cunoștințe atât în domeniul medical, cât și spiritual, pentru a educa membrii din comunitate, iar Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor are o experiență de 17 ani în domeniul îngrijirii paliative și de tot atâția ani se implică în domeniul educației și formării”, a explicat Adriana Căruntu.

„În ultimii ani, fundația și-a intensificat activitatea de educație și de formare cu noi proiecte, cum ar fi Școala Medicală de Vară în cadrul căruia au participat elevi de la toate școlile postliceale sanitare din municipiul București, precum și proiectul Academia de Îngrijiri Paliative, care este o inițiativă nouă și care își propune ca pe viitor să reușim să implementăm o școală aparținând Bisericii Ortodoxe în acest domeniu.”

Despre îngrijirea spirituală a bolnavilor de cancer a vorbit Părintele Alin Gabriel Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Printre temele discutate în cadrul evenimentului s-au mai numărat: „Îngrijiri paliative în tumori cerebrale – probleme”, prezentată de lect. univ. dr. med. Ioana Soare, dr. med. Laura Batis,  „Alimentația în boli oncologice”, prezentată de dr. Elena Avramescu, și „Terapia Aslan”, prezentată de dr. farm. Speranța Prada.

Participanții la sesiune au primit credite profesionale acordate de Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor si Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).

Sursa: Basilica.ro

copyright © 2024 mesagerul.ro