Peste 80% din români È™i un procent apropiat de cetățeni ai Republicii Moldova declară că aruncă mâncare, arată un studiu coordonat de Universitatea de ȘtiinÈ›e Agricole È™i Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj Napoca.
Studiul coordonat de USAMV Cluj-Napoca a fost realizat în colaborare cu Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei È™i Universitatea Sainte Cyrille et Method din Skopje, împreună cu echipa din Proiectul Food Waste Combat în perioada iunie - septembrie 2020.
Rezultatele obÈ›inute arată că, indiferent de È›ara de proveniență, respondenÈ›ii declară, în măsură covârÈ™itoare, că aruncă mâncare.
Astfel, în România, 83% dintre participanÈ›ii la studiu afirmă că au acest obicei, în Republica Moldova 78,7%, iar în Macedonia 67,2%.
„Subiectul risipei alimentare stârneÈ™te un interes crescut pentru foarte mulÈ›i respondenÈ›i, cei mai mulÈ›i care se declară interesaÈ›i de acesta fiind consumatorii din România (aproximativ 60%). Se constată astfel o contradicÈ›ie între 'interes' È™i 'comportament efectiv', ceea ce denotă o educaÈ›ie insuficientă cu privire la comportamentul de consum sustenabil al populaÈ›iei din cele trei țări. Fructele, legumele È™i pâinea sunt alimentele risipite în cea mai mare proporÈ›ie, iar principalele motive pentru care participanÈ›ii la studiu aruncă alimentele sunt data de expirare È™i alterarea acestora”, a precizat coordo..