Discuţiile cu Comisia Europeană privind capitalizarea CEC Bank sunt aproape de finalizare şi cred că de data asta reuşim, a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la o dezbatere de profil, potrivit Agerpres. "Este a treia oară când statul vrea să capitalizeze CEC. Prima dată era după criză şi Comisia era foarte reticentă. Am mai încercat o dată în 2016, cred, era Anca Paliu ministru (de Finanţe, n.r.) şi părerea mea e că ne-am descurajat prea repede. Acum am început în primăvară discuţia cu Comisia. Suntem aproape de finalizarea discuţiilor. Eu sunt încrezător că o să ne aprobe", a spus Chiriţoiu.
Întrebat dacă acest proces de capitalizare a CEC Bank se va reflecta în deficit, şeful autorităţii de concurenţă a spus că nu, întrucât nu este un ajutor de stat sau o subvenţie, ci o investiţie a statului în proprietatea sa.
"Este investiţia statului. Investeşte în proprietatea lui. Nu va intra pe deficit bugetar, pentru că este investiţie. Dacă dai ajutoare de stat, subvenţii, acelea sunt cheltuieli şi intră pe deficit. Dacă faci o investiţie, se presupune că ai banii, deci nu e cheltuială şi nu intră pe deficit. Vreo 300 de milioane de euro este capitalizarea", a explicat el.
Chiriţoiu a adăugat că această nevoie de finanţare vine în primul rând din faptul că CEC Bank nu mai poate da credite, deşi are cerere.
"Este nevoie de capitalizare pentru că pe termen mediu sunt reglementări ale BNR care impun buffere mai mari, deci reguli prudenţiale, şi atunci trebuie să ai capital mai mare, dar pe termen scurt presiunea cea mai mare vine din faptul că CEC-ul ne spune că nu mai poate da credite. Şi-a atins limita raportului între credite şi capital. Ei au depozite, deci au bani, dar sunt nişte reguli prudenţiale care plafonează nivelul creditelor pe care le dai raportat la nivelul capitalului. BNR a conf..