Mesagerul.ro

 Coronavirusul face tot mai multe daune economice: Japonia și Singapore văd recesiunea la orizont, Apple are probleme, iar China

Coronavirusul face tot mai multe daune economice: Japonia și Singapore văd recesiunea la orizont, Apple are probleme, iar China "trece printr-o situație foarte rară"

Numărul de noi infecții cu coronavirus din China continentală a scăzut sub 2.000 pentru prima oară după luna ianuarie, experții internaționali avertizând, totuși, că este prea devreme să putem spune că epidemia este ținută sub control, scrie Reuters.
Numărul de noi infecții cu coronavirus din China continentală a scăzut sub 2.000 pentru prima oară după luna ianuarie, experții internaționali avertizând, totuși, că este prea devreme să putem spune că epidemia este ținută sub control, scrie Reuters. Efectele economice ale coronavirusului au început să se vadă în tota mai multe locuri, de la gigantul american Apple, care a avertizat că vor fi probleme cu livrările de iPhone și va consemna venituri mai mici, până la Coreea de Sud, unde președintele țării a spus că situația este una de urgență economică. Restricțiile tot mai dure în privința circulației persoanelor și mărfurilor au ajutat la limitarea răspândirii virusului în afara provinciei Hubei, dar asta a avut un efect economic major asupra Chinei și lumii. Analiștii Nomura au redus iar prognoza de creștere a Chinei în primul trimestru, până la 3%, adică jumătate din ritmul din trimestrul patru, adăugând că există riscul ca avansul PIB să slăbească și mai mult. ”Deja au fost făcute prea multe daune, iar politicile de stimulare a economiei nu vor fi prea eficiente”, spune Nomura. ”China trece printr-o situație foarte rară: Șocuri simultane atât în ofertă, cât și în cerere”. Hong Kong a majorat subvențiile acordate mediului de afaceri și spitalelor la 3,6 mld. dolari pentru a atenua efectul economice asupra centrului financiar guvernat de Beijing. Tot în Asia, statisticile economice arată că Japonia, a treia cea mai mare economie din lume, dar și centrul financiar regional Singapore, se apropie de recesiune. Potrivit ultimei raportări zilnice, coronavirusul a mai provocat 98 de decese în China continentală, totalul ajungând la 1.868. De asemenea, au fost consemnate 1.886 de noi infecții, bilanțul epidemiei urcând la 72.436. Ultima oară când numărul de infecții din China COntinentală a fost mai mic s-a consemnat pe 30 ianuarie, iar numărul de decese nu a scăzut sub 100 de pe 11 februarie. În afara Chinei sunt 827 de cazuri în 26 de țări, cinci oameni murind din cauza virusului. 80% dintre cei infectați au simptome ușoare, iar 14% au complicații severe Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, luni, la Geneva, că potrivit ultimelor date, numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus COVID-19 a început să scadă în China, potrivit Guardian. „Această tendință trebuie interpretată foarte prudent. Tendințele se pot schimba”, a declarat șeful OMS într-o conferință susținută la Geneva. Datele furnizate de autoritățile medicale chineze arată că peste 80% dintre pacienții infectați cu COVID-19 au simptome ușoare și se vor recupera, în timp ce 14% suferă de complicații severe, cum ar fi pneumonia, 5% sunt în stare critică și 2% mor din cauza bolii. „Se pare că COVID-19 nu este la fel de mortal ca și alte coronavirusuri, inclusiv SARS și MERS", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o declarație de presă. El a adăugat că începe să se contureze o imagine tot mai clară a focarului din Asia.

copyright © 2020 mesagerul.ro