Mesagerul.ro

De ce suntem tentați să bem prea mult în carantină

 De ce suntem tentați să bem prea mult în carantină

Lumea a fost aruncată într-un vortex al nesiguranței odată cu pandemia COVID-19. În timp ce guvernele îndeamnă populația să rămână în case pentru a încetini răspândirea bolii, mulți oameni ​caută noi metode de ajutor pentru a face față „noii normalități”. Izolați în case cu puține lucruri de făcut, poate fi tentant să apelăm la alcool din plictiseală, relatează BBC. Unele rapoarte indică o creștere a vânzării produselor din alcool, sugerând că mulți apelează la acestea pentru a face față straniei realități în care ne aflăm. În Marea Britanie vânzările din luna martie au crescut cu 22% iar în Statele Unite cu 55% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. „O să ies din această pandemie fie master chef, fie alcoolic”, glumesc oamenii pe social media. Însă am ajuns unii dintre noi să bem prea mult în timp ce încercăm să facem față acestei crize? În spatele glumelor și a umorului, există și un motiv mai sumbru pentru care oamenii apelează la sticlă. Trăim într-o perioadă de anxietatea colectivă, cu puține informații despre când s-ar putea încheia. În întreaga lume oamenii se îmbolnăvesc, mulți dintre ei pierzându-și viața. Personalul medical și cei din prima linie a bătăliei cu COVID-19 se află sub o imensă presiune și mulți dintre noi suntem separați de cei iubiți. Există un sentiment palpabil de teamă, frustrare și îngrijorare. Alcoolul și creierul Alcoolul afectează o parte din neurotransmițătorii creierului, doi dintre aceștia fiind acidul gamma-aminobutiric (GABA) și glutamatul. Atunci când bem alcoolul suprimă eliberarea de glutamat, un neurotransmițător inhibator care de regulă crește activitatea neuronală, iar în același timp crește producerea GABA, care are un rol în reducerea activității neuronilor. Pe scurt, atunci când bem, corpurile și creierele noastre devin își încetinesc activitatea, ceea ce ne face să devenim confuzi și afectează coordonarea. În timp ce are loc această „deturnare” neuronală alcoolul afectează centrele de plăcere și recompense din creier, stimulând eliberarea dopaminei, neurotransmițătorul care ne facem să dorim mai mult dintr-un lucru. De aceea este greu să ne oprim la „doar o băutură”. Potrivit lui Michael Farrel, directorul Centrului Național pentru Studierea Drogurilor și Alcoolului a Universității New South Wales din Sydney, „oamenii adesea consumă alcool pentru a le scădea anxietatea pe termen scurt...[dar] paradoxul este că dacă oamenii îl consumă din acest motiv, în loc să le reducă anxietatea pe termen lung alcoolul o agravează de fapt. Este ca un efect de recul”. Ce zi e astăzi? Seriozitatea crizei COVID-19 nu este însă singurul factor în discuție. „Adevărul este că mulți oameni folosesc alcoolul ca o strategie destul de funcțională pentru a face față unor situații sociale”, potrivit dr. Farrell. „Mulți dintre noi intrăm când intrăm într-o încăpere necunoscută ne-am simți mai confortabil dacă am fi băut un pahar înainte”. Dar criza COVID-19 este departe de normal iar ar asta ar putea crește tentația de a bea în exces. Mulți oameni din întreaga lume se află în carantină, în spații închise, iar adesea am văzut situații în care oamenii au golit rafturile magazinelor, cumpărând în panică produse esențiale. Îns..

copyright © 2024 mesagerul.ro